Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиците да спрат с опитите си да овладяват съдебната система

БНР Новини
Анелия Торошанова и Златко Каракачанов, прокурор в Районна прокуратура - София
Снимка: Елисавета Коюмджиева
„Политиците да престанат да се опитват да овладяват съдебната система. При спазването и на сега разписаните закони до 5 години страната ни може да бъде коренно различна. Тя не е толкова голяма, че да не можем да се справим с всеки един от проблемите у нас“. Това каза прокурорът от Районна прокуратура в София Златко Каракачанов, специален гост в „Законът и Темида“. „Всичко е въпрос на морал и ако един човек не спазва закона, той трябва да знае, че няма шанс“, добави той.
Според Каракачанов, интересът на Брюксел и на европейските партньори е единствено у нас да има закон, правов ред и защитени граници на Съюза, а не конкретно структурата на властта. И в този смисъл, с препоръките в мониторниговите доклади, се спекулира силно. „По отношение реформата в съдебната власт се говори с патос и апломб, без ясна идея какво трябва да се случи. Не се маркират конкретни цели и задачи, средствата за постигането им и колко ще струва това“ е категоричен Каракачанов. По негово мнение, реформата може да се състои с ресурсите, с които разполагаме, но при едно самоцелно пренастройване на системата, както най-често се случва, се възползват именно престъпните елементи, което е пагубно за държавата.
„Ако прокуратурата се освободи от „псевдо- престъпността“, с която се занимава ще се освободи ресурс, за да може тя да се заеме с истинските проблеми“, добави той и посочи сред тях битовата престъпност в селата и различните форми на организирана престъпност,  включително телефонните и имотните измами. „Прокуратурата не може да направи нещо, когато никой друг преди това не си е свършил работата. Когато водещи са парите, а не здравият разум“.
Златко Каракачанов коментира и приетите от ВСС правила за индивидуалната натовареност на магистратите в прокуратурата- „Подозирам, че съществуването на коефициенти в тях е, за да се преструктурират органите на съдебната власт, например да се премахне Следствието. Подозирам, че и ВСС не може да обясни как ще работят тези изисквания“. А никой взима отношение в тази посока“, каза той..
Какви са правомощията на прокурора? Каква реформа е необходима и защо хората нямат доверие в работата на прокуратурата и съда? Това попитахме в "Закона и Темида" прокурора от Районна прокуратура - София, Златко Каракачанов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илюстративна снимка

Интензивен дъжд наводни къщи и дворове в Монтана. Евакуираха жители с лодка

Обилните валежи от нощта предизвикаха и наводнения в Монтана, където са паднали над 70 литра на квадратен метър дъжд. Евакуирани с лодка са били жители на монтанския квартал "Кошарник". Интензивният дъжд наводни къщи и дворове в Монтана. Най-вече в кварталите “Мала Кутловица“, “Изгрев“, а в кв. “Кошарник“ са евакуирани хора, съобщи..

публикувано на 25.06.23 в 12:29