Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ованес Торосян: Искам да съм полезен на изкуството в България

БНР Новини
Снимка: Булфото

Представлението „Мечтата на Наташа” от Ярослава Пулинович ще гостува тази вечер на пловдивска сцена. Спектакълът на режисьора Ованес Торосян, издържан в стилистиката на документалния театър, е копродукция на Театър „Реплика” и фондация „Арт Проджектс”.
Но тази вечер представлението няма да е просто поредният гастрол. Защото актьорите Милена Ерменкова, София Рухова, Ася Димитрова и Александър Томов ще го изиграят в рамките на благотворителния проект „Театър на добро-детелта”, който е част от платформата „Нощ на театрите” - Европейска нощ на театъра. Инициативата има за цел да подпомага театрални каузи чрез изява на млади актьори, режисьори и сценографи и да се превърне в кампания за добротворство в името на изкуството.
Събраните средства от билети за представлението „Мечтата на Наташа” ще бъдат дарени за ремонт на голямата сцена на Драматичния театър „Николай Масалитинов” в Пловдив, която беше изпепелена от пожар през август 2013 година и все още не е възстановена поради липса на достатъчно средства.
Ованес Торосян е един от най-обичаните и талантливи млади актьори в българския театър и кино през последните години. И вероятно малцина знаят, че всъщност не е роден тук, а пристига от Ереван в нашата страна, когато е 6-годишен, през 1993 година - тогава родителите му бягат от арменската столица заради военния конфликт между Армения и Азербайджан в Нагорни Карабах. Проговаря български едва в началното училище, а ето че сега една от мечтите му е да бъде полезен на изкуството в... България.
Представлението „Мечтата на Наташа” можете да гледате тази вечер (18 февруари) на камерната сцена на Пловдивския театър, а в „Артефир” режисьорът Ованес Торосян разказа какви са мотивите му да се включи, заедно с екипа на спектакъла, в благотворителната инициатива „Театър на добро-детелта”.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.