Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родолюбието, което ни липсва понякога

Говорим за проблемите на нашите сънародници, които живеят в пределите на Молдова и Украйна. Проблемите в миналото, в настоящето, които трябва да се решат в най-скоро време, за да не се пренесат и в бъдещето им. Формалният повод да се присетим за житието и битието на кръвните ни братя и сестри от Бесарабия е, че през януари 2015 година се навършиха 25 години от основаването на дружеството „Родолюбец“. То е основано в първите години на демокрацията, а целта му е да обживи и възстанови пъпната пръв между България и бесарабските и таврийските българи.
Преди 25 години в някогашната зала на Съюза на българските писатели на ул. „Ангел Кънчев“ 5  се събират  над 100 будни граждани, готови да помагат на българското възраждане в Бесарабия, Таврия, Крим, Олшанка, Николаев, Одеско и в другите райони с българско население в тогавашния Съветски съюз. Това се случва след няколкомесечна подготовка, през която е бил изготвен проект на програма и на устава, а сред преобладаващата част на учредителите са били представители на творческата интелигенция и научните среди, както и студенти, учители, свещенослужители и др.
В предаването разглеждаме широк кръг теми – от дейността на „Родолюбец“ до действието или бездействието на държавните ни институции, както реалната картина на проблемите на това население към днешна дата – опитите на местните власти да заличат по административен път българското самоуправление, да намаляват броя на часовете по български, да създават видими и невидими пречки пред тамошните българи да съхранят националната си и културна идентичност.
В предаването участват Кирилка Демирева и Станини Дешева от дружество „Родолюбец“ в София, Марияна Георгиева, учителка по български език от Русе, Николай Тодоров, д-р на филологическите науки, родом от Бесарабия, и Александър Гарановский, председател на район Тараклия в Молдова. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Пием ли чиста вода? Как да филтрираме водата в домашни условия

Още от началото на света водата се върти в безкраен кръговрат. Понеже е добър разтворител, тя неизменно понася след себе си всякакви химически вещества и минерали наред с микроорганизми, твърди частици и още редица други примеси, с които влиза в досег по пътя си. Затова и съставът на водата навсякъде е различен. Огромният проблем настъпва..

публикувано на 20.12.23 в 10:40