Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народното събрание наложи тримесечен мораториум върху износа на дървесина

Народното събрание наложи тримесечен мораториум върху износа на дървесина.

В мотивите се посочва, че мярката е свързана с безразборната сеч и наводненията като последица от нея. Посочва се още, че на пазара на дървесина цари хаос с договорите за добив и доставка. От "Атака" настояваха мораториумът да е безсрочен, но предложението не беше подкрепено. Независимият депутат Велизар Енчев изрази остро несъгласие с предвидения срок: 

Тримесечният мораториум е само отлагане на проблема и нищо повече. Сто дни при натрупани пълни складове с дървесина, насечена и нацепена, нищо не означава. Вие по същество с този тримесечен мораториум обслужвате дървената мафия, твърдя го най-отговорно.

Тримесечният мораториум влиза в сила веднага след обнародването му в "Държавен вестник". Докато трае забраната, ГЕРБ ще внесат законодателни промени срещу незаконната сеч. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украйна чака още Ф-16 от Нидерландия, Зеленски: Ще притиснем Русия

Украйна ще получи през идните месеци още изтребители Ф-16 от Нидерландия. Това стана ясно от изявление на нидерландския министър на отбраната Рубен Брекелманс. Той потвърди, че страната му вече е доставила на Киев първите от обещаните 24 самолета и обеща, че останалите ще "дойдат" в близките няколко месеца. Украйна разчита на Ф-16, за да държи..

публикувано на 07.10.24 в 07:46

В лондонския Хайд парк отбелязаха 1 година от атаката на "Хамас" в Израел

Хиляди се събраха в лондонския Хайд парк, за да отбележат една година от атаката на "Хамас" в Израел. Събитието не беше протест, а по-скоро събиране в памет на загиналите и с надежда да бъдат освободени заложниците, държани вече една година. При засилени мерки за сигурност хиляди се събраха в Хайд парк, за да отбележат една година от..

публикувано на 07.10.24 в 07:40
Демонстрация в Бразилия по повод годишнината, 6 октомври 2024 г.

Навършва се 1 г. от атаката на "Хамас" срещу Израел, отприщила вълна от насилие

Изненадващото кърваво нападение на радикалната палестинска групировка "Хамас" на 7 октомври миналата година, когато бяха убити 1200 души и 250 бяха взети за заложници, отприщи вълна от насилие между Израел и палестинците. Основните реакции на световните лидери на последвалите събития бяха срещу разширяване на конфликта и призиви за намаляване на..

публикувано на 07.10.24 в 07:31

Във Варна започват дълги пътни ремонти на ключови участъци

Във Варна утре започват продължителни ВиК ремонти на ключови пътни участъци в града. Става дума за района на бул. "Република" и кръговото движение на голям строителен хипермаркет и за бул. "Княз Борис". По трасетата ще се въведе временна организация на движението . Ще бъде изграден голям канализационен колектор в близост до  Двете..

публикувано на 07.10.24 в 07:17

Министър Карадимов: Създаването на индустриални паркове може да привлече инвеститорски интерес

Създаването на мрежа от индустриални паркове в България може да привлече огромен инвеститорски интерес към страната ни. Това заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, който в събота беше гост на Благоевград и провери какво е състоянието на имота на "Булгартабак". Бившата перла на тютюневата индустрия у нас вече е..

публикувано на 07.10.24 в 06:45

Утре започва Нобеловата седмица на носителите на най-престижните научни призове

Утре, в деня на годишнината на нахлуването на "Хамас" в Южен Израел, с което започна година на кръвопролития и война в Близкия Изток, започва т.нар. Нобелова седмица, по време на която ще бъдат оповестени носителите на най-престижните научни призове в 6 категории, които да предложат оптимизъм насред световните кризи. Според експерти е трудно да..

публикувано на 06.10.24 в 21:48

При пътен инцидент на автомагистрала "Тракия" загина жена, други двама са в тежко състояние

При пътен инцидент на автомагистрала "Тракия" загина 55-годишна жена, а двама са в тежко състояние, настанени в ямболската болница.   Сигналът за инцидента на 278 км на магистралата в посока София,   е подаден около 16.00 часа, съобщиха от полицията в Ямбол. Лекият автомобил е напуснал пътното платно в дясно по посока на..

публикувано на 06.10.24 в 21:30