Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Сестри, да се държим!“ – изложба на Вацлав Гирса в София

БНР Новини
„Октопод“, комбинирана техника, платно от 2011 г.
Снимка: личен архив

Художникът Вацлав Гирса гостува с изложбата си „Сестри, да се държим!“ в Чешкия център в София. Експозицията на един от най-провокативните чешки художници е първата част от проекта за съвременно чешко изкуство „4 стаи“ на куратора Едит Йержабкова. Тя е специално създадена за българската публика и е продължение на предишната изложба на автора „Братя, да се държим!“.
„Експресивна, дива, дори „брутална“ живопис (това са прилагателните имена най-често използвани за описване на творбите на Гирса), носеща със себе си недоизказано предположение за право за прекрачване на граници: особено граници на т. нар. добър вкус…(из каталога към изложбата „Братя, да се държим“!)
Откриването на изложбата „Сестри, да се държим!“ е утре в 18 часа в Чешкия център.
Проектът „4 стаи“ ще продължи с гостуването на изложби на български художници в Чехия, които ще представят съвременното българско изкуство там.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.