Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константина Кунева призова гърците за борба с дискриминацията

Снимка: БНТ

По случай 8-и март българката Константина Кунева, която е евродепутат от гръцката партия СИРИЗА, призова за равенство и борба срещу насилието над жените. 

В Гърция 8-и март не е популярен като ден на майката и жената. 8-и март се отбелязва повече като ден за борба срещу дискриминацията на жените по света. Затова най-активни на този празник са организациите на левите партии, които провеждат днес изяви в подкрепа на жените имигранти и на всички жени, които се борят срещу насилието.

За днешния празник гъркините получиха специално обръщение от евродепутата на СИРИЗА Константина Кунева, излъчено от всички водещи медии. За гърците тя е символ на смелост и непреклонност с цената на всичко в името на справедливостта, както я оценяват тук. За това и на евроизборите, въпреки че е чужденка, я подкрепиха десетки хиляди гърци.

Ние, жените, желаем това, което е право на всеки човек – равенство, равен достъп до работа и равно заплащане. Искаме също защита от всякакъв вид дискриминация и насилие. Затова ви призовавам за активно участие в политиката и синдикалното движение, заяви Кунева.

Това изявление на евродепутат Кунева е също обръщение към имигрантите и безработните гъркини.

Днес се организират срещи на жени-депутати с неправителствени организации, които защитават и децата от насилие. Събират се средства за детски болници. Подпомагат се и местата, които осигуряват убежище на жени, пострадали от насилие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мигранти са ескортирани на брега, след като са били прибрани в Ламанша, Дувър, Великобритания, архив.

973 мигранти със 17 лодки са достигнали британските брегове, прекосявайки Ламанша в събота

Общо 973 мигранти със 17 лодки са прекосили Ламанша в събота - най-високият брой за ден тази година. Четирима души, след тях двегодишно дете, загинаха вчера.  Предишният рекорд за прекосявания за ден е от 18 юни – 884 мигранти. Две от лодките в събота са получили повреди в двигателите. В едната от тях е имало 90 души. 15 от тях, включително двегодишно..

публикувано на 06.10.24 в 17:06

Заради глобалното затопляне в Антарктида се появяват все повече растения

Заради глобалното затопляне в Антарктида се появяват все повече растения, показва проучване на екип от учени, публикувано в американското списание "Нейчър". Анализ на сателитни данни е установил, че през 1986 г. растителността е било по-малко от 1 кв. км, докато през 2021 г. тя вече е покривала близо 12 кв. км. Разпространението на растения..

публикувано на 06.10.24 в 17:01

Спряно е движението на влаковете между станциите "Сливница" и "Обеля" по Линия 2 заради наводнение

Във връзка с авария на магистрален водопровод в район "Връбница" временно е спряно движението в участък на метрото между станциите "Сливница" и "Обеля" по Линия 2, съобщават от пресцентъра на Столичната община. Осигурен е заместващ автобус, който се движи от метростанция "Сливница", по бул. "Панчо Владигеров", "Обелски път" до станция..

публикувано на 06.10.24 в 16:52

В община Сапарева баня таксата за битови отпадъци догодина ще се увеличи

Такса "смет" в Сапарева баня се очаква да бъде увеличена догодина. Според кмета повишените разходите налагат увеличение на таксата до пет пъти. Причината е в увеличаващите се все повече средства за сметосъбиране заради многото туристи и строителството.  Годишно сметосъбирането в общината се дофинансира с около 500 хил. лева. Община..

публикувано на 06.10.24 в 16:45

Проиранската "Ислямска съпротива" в Ирак атакува израелски цели

Още една групировка е извършила атаки по израелски цели. Проиранската "Ислямска съпротива" в Ирак, която е съюзник на "Хизбула" в Ливан и на "Хамас" в Ивицата Газа, съобщи, че е изстреляла дронове срещу три цели на окупираните от Израел Голански възвишения в Сирия, предаде Би Би Си. Малко преди това израелският министър на отбраната Йоав..

публикувано на 06.10.24 в 16:14

Жители на с. Бреница на протест, затвориха участък от пътя Кнежа - Долни Дъбник

Жители на плевенското село Бреница затвориха днес участък от пътя Кнежа – Искър – Долни Дъбник в знак на протест заради проблеми с водоснабдяването. Те се събраха на изхода на Кнежа в посока Плевен. По този начин жителите на Бреница искат да се обърне внимание на техния проблем с безводието, който е от години. Те издигнаха плакати с призиви "Искаме..

публикувано на 06.10.24 в 15:58
Аналена Бербок

Германия потвърди подкрепата си за Израел в навечерието на годишнината от нападението на "Хамас"

Ден преди годишнината от клането на терористичната организация „Хамас“ в Израел, Германия потвърди подкрепата си за Израел. В същото време в цялата страна се провеждат пропалестински и произраелски протести и се стигна до сблъсъци. Германската министърка на външните работи Аналена Бербок потвърди днес германската солидарност преди..

публикувано на 06.10.24 в 15:21