Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима чеченци са заподозрените за убийството на Борис Немцов

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общо петима са заподозрените чеченци за убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов. Срещу двама от тях днес бяха повдигнати конкретни обвинения.

И петимата бяха докарани днес в московския районен Басманен съд, който постанови тяхната мярка за неотклонение и ги остави в ареста. Първите двама задържани Анзор Губашев и Заур Дадаев бяха обвинени за извършването на убийство в състава на организирана група, а останалите засега са само заподозрени за участие в това престъпление.

Пръв своя срок на задържане научи бившият заместник командир на чеченския батальон "Север" Заур Дадаев. Той, както и останалите, ще остане в ареста до 28 април. В постановлението на съда се казва, че Дадаев е признал вината си за убийството на Борис Немцов, макар че в съда той не казал нищо друго освен, че не е съгласен с ареста. Докато журналистите бяха в залата, той успя да се провикне Аз обичам пророка Мохамед.

Един от задържаните Темерлан Ескерханов твърди, че имал алиби за деня и часа на престъплението. И петимата задържани отричат своята вина за убийството на Борис Немцов. Тяхната защита обяви, че ще обжалва съдебното решение за задържане под стража.

Според съобщения от чеченската столица Грозни снощи там е бил предприет опит да бъде арестуван още един заподозрян за убийството на опозиционния политик, но той се самоубил като взривил бойна граната. Преди това той хвърлил граната и срещу силите за сигурност. По време на акцията няма пострадали полицаи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Двама души са официално обвинени за убийството на Борис Немцов

Общо петима станаха заподозрените за убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов . Новите две имена са Бахаев и Ескерханов . Срещу арестуваните в събота Заур Дадаев и Анзор Губашев следствието предяви днес официални обвинения, като все още..

обновено на 08.03.15 в 14:30

Ал. Бортников: Двама души са задържани за убийството на Борис Немцов

Задържани са предполагаемите убийци на руския опозиционен политик Борис Немцов . Заподозрените са жители на Северен Кавказ. За арестуването на двамата заподозрени съобщи в телевизионния эфир лично ръководителят на Федералната служба за сигурност..

обновено на 07.03.15 в 12:59

В Русия са задържани двама заподозрени за убийството на Немцов

В Русия са задържани двама души във връзка с убийството на опозиционния лидер Борис Немцов, предадоха Ройтерс и ТАСС. Руският президент Владимир Путин е уведомен за ареста, съобщи директорът на Федералната служба за сигурност Александър Бортников по..

публикувано на 07.03.15 в 12:35

Славчо Велков: Подминава се "чеченската връзка" за покушението срещу Немцов

Експертът по сигурността Славчо Велков коментира, че покушението срещу руския опозиционер Борис Немцов е извършено от професионалисти. Следствието там може да се обърне в друга посока. От движеща се кола, във време, което не е светлата..

публикувано на 08.03.15 в 15:20
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата, в която ще се помещава историческият комплекс

В Троян откриват исторически комплекс "Балканци"

В Троян ще бъде открит официално новият исторически комплекс "Балканци" . Той разказва историята на героичния 34-ти пехотен троянски полк, участвал активно и със значима роля в славните битки на Българската армия по време на Балканската,..

публикувано на 12.09.24 в 06:59
Алберто Фухимори, архив от 2018 г.

Починал е Алберто Фухимори, противоречивият бивш президент на Перу

Бившият президент на Перу, прекарал 16 години в затвора за престъпления срещу човечеството, Алберто Фухимори е починал на 86-годишна възраст. От семейството му съобщиха, че той е напуснал този свят след дълга битка с рака. Фухимори е починал в Лима,..

публикувано на 12.09.24 в 04:43

Северна Корея изстреля нов бараж от ракети

Северна Корея изстреля днес серия от балистични ракети с голям обсег от източното си крайбрежие, предаде Ройтерс, като се позова на армията на Южна Корея. В по-ранно свое изявление южнокорейските военни говориха за неопределен тип ракета. След..

публикувано на 12.09.24 в 03:24

Часове след дебата им, Тръмп и Харис заедно почетоха жертвите на 11 септември

Часове след първия им и засега единствен предизборен телевизионен дебат вицепрезидентът Камала Харис и бившият президент Доналд Тръмп се събраха отново пред мемориала на жертвите от атентатите от 11-септември 2001 година в Ню Йорк. Камала..

публикувано на 12.09.24 в 03:10

Шестима служители на ООН са убити при израелски удар в Газа

Шестима служители на агенцията на ООН за палестинските бежанци са били убити при два израелски въздушни удари срещу училище в централната част на ивицата Газа. Сред загиналите е ръководителят на убежище за разселени палестинци в училището, както и..

публикувано на 12.09.24 в 02:41

Инфлацията в САЩ продължава да намалява

Инфлацията в САЩ е намаляла, а увеличението на цените е най-ниско от 3 години насам. Очакванията са Федералния резерв, който играе ролята на Централна банка на САЩ да намали лихвените проценти следващата седмица. Според доклада на Министерството на..

публикувано на 12.09.24 в 02:36

Индипендънт: "Хийтроу" може да загуби 4 милиона пътници заради бюрокрация

Британското летище „Хийтроу“ може да губи по 4 милиона пътници годишно, заради допълнителни бюрократични мерки, които бяха одобрени от правителството. Става дума за изискването от април 2025 година задграничните транзитни пътници да се регистрират и да..

публикувано на 12.09.24 в 02:19