Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Награда „Сивина 2015“ за кукленици от Видинския театър

БНР Новини
Сцена от спектакъла „Бременските музиканти“.
Снимка: dkt-vidin.com

Четирима млади актьори – Ася Димитрова, Биляна Бозинарева, Александър Томов и Христо Иванов, са тазгодишните носители на наградата „Сивина“. Престижното отличие е оценка за актьорските им постижения в спектакъла „Бременските музиканти“ на Държавния куклен театър във Видин.
Драматизацията по Братя Грим е на Мая и Димитър Димитрови, режисьор е Димитър Димитров, сценограф – Наталия Гочева, а музиката е написана от Петко Т. Манчев.
Наградата „Сивина“ се присъжда на млад талант в областта на кукленото изкуство и е учредена от режисьорската колегия към Асоциацията на куклените театри АКТ-УНИМА, България, през 2010 година. Връчва се всяка година на 21 март по случай Световния ден на кукления театър.
Представлението „Бременските музиканти“ донесе на четиримата актьори и номинация за наградата „Икар 2015“ на Съюза на артистите в България – в категорията „Индивидуално постижение в кукленото изкуство“. Дали ще получат и „Икар“, ще стане ясно на 27 март, в Международния ден на театъра, когато е церемонията по връчването.
В „Артефир“ поздравихме с престижното отличие Павлина Трифонова – директор на Държавния куклен театър във Видин.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.