Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакваме наградите за карикатура 2015-а

БНР Новини
Фрагмент от плаката на Киро Мавров за Националната изложба „Карикатура“ 2015
Съюзът на българските художници ще покаже постиженията на родните ни карикатуристи в 40-ото издание на Националната изложба „Карикатура“ 2015. По традиция експозицията се открива на 1 април, Денят на хумора и шегата от 18 часа в сградата на СБХ на ул. „Шипка“ 6.
По време на откриването ще бъдат връчени тазгодишните награди на Съюза на българските художници, на секция „Карикатура” за цялостно творчество, наградата на Столичната община „Доньо Донев”, както и награди на различни медийни партньори.
В изложбата ще видим новите творби на повече от 50 български художници, работещи в областта на различните жанрове на карикатурата. Повечето от тях са ни познати от периодичния печат.
Темите, които разглеждат са най-разнообразни, вдъхновени от всекидневието, политиката и проблемите на хората. В тазгодишното издание преобладава политическата сатира и шаржовете на популярни личности.
Часове преди откриването на изложбата художникът Любомир Михайлов, секретар на секция „Карикатура“ към Съюза на българските художници (СБХ) представи поканените за участие автори. Гостува ни и известният художник-карикатурист и аниматор Валери Александров, секретар на Федерацията на организациите на карикатуристите.
За постиженията на българските карикатуристи, техните послания и предстоящите международни конкурси, може да чуете в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.