Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брачният договор – предизвикателство и реалност

БНР Новини
Адвокат Захари Генов, нотариус Камен Каменов и Анелия Торошанова (отляво надясно) в студиото на „Законът и Темида“. Честит рожден ден на консултанта на предаването нотариус Камен Каменов.
Снимка: Емил Николов

С новия Семеен кодекс от 2009 година се регламентира сключването на брачен договор, както по време, така и преди брака. Въпреки, че съществува като институт вече няколко години, по отношение на него все още битуват някои заблуди и неясноти – заяви нотариус Камен Каменов и започна с уточнението, че понятието „предбрачен договор“ не съществува. Законодателят предвижда три режима, които уреждат имуществените отношения между съпрузите: законов режим на общност; законов режим на разделност и договорен режим, именно чрез брачен договор. Специфичното при него е, че съпрузите могат да уредят имуществените си отношения за вече придобита собственост. Те могат да останат лична собственост, да бъдат прехвърлени от единия член на семейството на друг, да бъде учредена и обикновена съсобственост, но не и да станат съпружеска имуществена общност.
Брачният договор регламентира също степента на свобода, при която единият от съпрузите може да се разпорежда със собствено, или придобито по време на брака имущество, съдбата на тази собственост след развод, както и евентуалната издръжка, дължима един другиму, при прекратяване на брака. Уговорките могат да засегнат личното участие в издръжката на семейството и децата, както и ред други имуществени отношения.
Брачният договор, обаче не регулира неимуществени отношения, независимо от популярната представа за това. Тук попадат родителските права и личните грижи за децата, поведението между членовете на семейството и всички екзотични идеи, които биха могли да ни хрумнат в това отношение. Този тип договори могат да бъдат променяни по всяко време на съпружеския живот, стига да има взаимно съгласие, както и да бъдат прекратени.
Повече за възможностите и ограниченията, научаваме от нотариус Камен Каменов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илюстративна снимка

Интензивен дъжд наводни къщи и дворове в Монтана. Евакуираха жители с лодка

Обилните валежи от нощта предизвикаха и наводнения в Монтана, където са паднали над 70 литра на квадратен метър дъжд. Евакуирани с лодка са били жители на монтанския квартал "Кошарник". Интензивният дъжд наводни къщи и дворове в Монтана. Най-вече в кварталите “Мала Кутловица“, “Изгрев“, а в кв. “Кошарник“ са евакуирани хора, съобщи..

публикувано на 25.06.23 в 12:29