Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС увеличава три пъти размера на средствата за издирвателно-спасителни операции

| обновено на 24.04.15 в 07:40

На приключилата в четвъртък вечерта извънредна среща на върха за имиграцията и трафика на хора Европейският съюз реши да увеличи три пъти размера на средствата, които сега се отпускат за издирвателно-спасителни операции в Средиземно море. Заради последните трагични инциденти в този регион ще бъде значително увеличен и капацитетът на тези мисии с допълнителни самолети, кораби, хеликоптери и персонал. На върховния представител за външната политика Федерика Могерини е възложено да подготви варианти за евентуална военна операция срещу трафикантите на хора, която да задържа и унищожава използваните от тях кораби и лодки. Срещата очаквано завърши без конкретно решение определена част от бежанците да бъдат прехвърляни от страните-входни пунктове към други държави от Евросъюза, а преседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обясни:

Това ще се прави на доброволен принцип – на този етап трябва да е доброволно, защото нямаме правна база, която да ни позволи да наложим нещо подобно. Днес страните-членки не поеха конкретни ангажименти, но очаквам това да стане в следващите седмици.

Още конкретни мерки ще бъдат предложени през следващия месец, когато Европейската комисия ще обяви новата стратегия за миграцията. Държавните и правителствени ръководители ще се върнат отново към темата на редовното си заседание през юни.

Държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз заседаваха извънредно в Брюксел, за да търсят начини да облекчат миграционния натиск и да предотвратят нови трагедии в Средиземно море. Срещата беше свикана, след като в неделя 800 имигранти загинаха при корабокрушение на път за Европа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борис Чиширков: Бежанците трябва да имат законен път към Европа

Европейският съюз (ЕС) реши снощи да увеличи три пъти размера на средствата, които сега се отпускат за издирвателно-спасителни операции в Средиземно море. Ще бъде значително увеличен капацитетът на тези мисии с допълнителни самолети, кораби,..

публикувано на 24.04.15 в 08:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

50 000 животни в Шуменско - под засилен ветеринарен контрол

Мерки срещу разпространението на чумата при дребните преживни животни предприема Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен.  32 огнища на заболяването са регистрирани в съседните Румъния и Гърция. На територията на България няма огнище на..

публикувано на 09.08.24 в 13:00

Ще има нов договор между "Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи"

Нов договор между държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум" и японската компания "Мейджи" се очаква да бъде сключен през есента. Това обяви служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов в Народното събрание. Очаквайте..

публикувано на 09.08.24 в 12:56

Гърция обеща да включи летателна техника при гасенето в планината Славянка

Гръцките власти са поели ангажимент за активно включване на летателна техника при гасенето на пожара в планината Славянка в граничната зона на тяхната територия, където постоянно възникват нови огнища. Оперативните центрове за пожарите в България и..

публикувано на 09.08.24 в 12:28

Киев потвърди атаката срещу военно летище в Руска област, която не граничи с Украйна

Генералният щаб на украинската армия потвърди атаката срещу военно летище край Липецк в Русия. Тази сутрин там избухна пожар, а губернаторът на областта, която не граничи с Украйна, нареди евакуацията на повече от 400 домакинства. Руските власти..

публикувано на 09.08.24 в 12:02

Коя е Горица Грънчарова

Втори председател на Сметната палата поема служебната изпълнителна власт в страната. Досега заместник-председателят Горица Грънчарова - Кожарева е изпълняващ правомощия на председател на Палатата за периода от назначаването на Димитър Главчев за..

публикувано на 09.08.24 в 11:57

Инж. Георги Кордов: Стандартните сгради не се осигуряват срещу удар от хоризонтална взривна вълна

Необходимо е да се прецизират определени моменти от Наредбата на МРРБ за строежа на сгради за производство и съхранение на взривни вещества, пиротехника и други опасни материали. Това обясни пред БНР инж. Георги Кордов, експерт по обследване на..

публикувано на 09.08.24 в 11:45
Станислав Балабанов

ИТН: Президентът избира премиер от резервната скамейка на ГЕРБ и ДПС

Депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов също посочи като причина за създадената ситуация около избора на служебни премиери последните промените в Конституцията: "За съжаление, не дават друга възможност на президента Радев, освен да..

публикувано на 09.08.24 в 11:42