Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драмата на битието ни през погледа на драмата от сцената

Снимка: theatreshumen.com

Под това мото ще премине двадесет и четвъртото издание на традиционните Друмеви театрални празници „Нова българска драма” в Шумен. Изборът е на театроведа д-р Ина Божидарова, която е селекционер на програмата.
Това издание на фестивала е посветено на 165-ата годишнина от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов и ще бъде тържествено открито тази вечер с постановка по негов текст - спектакъла „Към пропаст” на домакините от Шуменския театър „Васил Друмев”, под режисурата на Бина Харалампиева.

Особено важен акцент в програмата на фестивала е разделът „Авторски прочит”, където се състезават нови, непоставяни  български пиеси. Тази година в конкурса са участвали 26 текста, от които са номинирани 4:

1. „Страх за опитомяване” от Оля Стоянова
2. „Търчи - лъжи с боклукчийката” от Йосиф Венков
3. „Честита Нова година” от Александър Мануилов и Петър Чухов
4. „Страховете на другите” от Димитър Златинов

Коя е най-добрата пиеса сред номинираните, ще стане ясно в последния фестивален ден (16 май), когато ще бъдат връчени и наградите на най-добрите представления и творци. Преценката е на 5-членно жури в състав: Васил Банов (актьор), Милена Фучеджиева (драматург, писател и публицист), театроведите Никола Вандов и Кремена Бабачева, и режисьорът Петър Денчев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.