Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради неплатени сметки днес се очаква ЕНЕРГО-ПРО да спре тока на Добруджанския земеделски институт

Заради неплатени сметки днес се очаква ЕНЕРГО-ПРО да спре тока на Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево. Поради липсата на средства има и реална опасност институтът да спре работа, каза неговият директор Иван Киряков:

От началото на годината досега е покрита само една трета от задълженията към ЕНЕРГО-ПРО. Имаме един друг малък проблем в момента, имаме да сеем още около 2 хиляди декара пролетни култури, имаме да внасяме хербициди на пролетните култури в размер на около 6500 дка. Имаме да извеждаме борба с болестите на 10 хиляди дка, трябва да направим третиране с фунгициди. За съжаление с днешна дата разполагаме всичко на всичко с около 1500 л. За да ни бъде доставено гориво по обществена поръчка, която е сключена от Селскостопанската академия за доставка на всички звена, е необходимо предходното гориво да бъде разплатено. Това не е свършено досега, така че успоредно с опасността да ни бъде спрян токът, съществува една много голяма опасност – да преустановим дейност, няма как да работим, като няма гориво.

И днес продължават протестите на работещите в Института срещу 16-процентните съкращения. От 12 до 13 часа те отново ще блокират международния път за Румъния.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Игор Марковски

Игор Марковски: В парламента няма средно и високо ниво има само ниско

В парламента ни няма никакво средно и високо ниво, има само ниско. Чудя се понякога това зло ли е или добро. И в крайна сметка какво сме избрали, дали ези или тура, никой не знае. Това коментира продуцентът на „Пеещи артисти“ Игор Марковски в интервю пред БНР. В ефира на БНР премиерно прозвуча и новата песен от проекта – „Ези--тура“,..

публикувано на 08.08.24 в 14:13

Едно различно издание на "Нощен Хоризонт" от Банско

Едно различно издание на "Нощен Хоризонт" от Банско ще зарадва слушателите тази вечер. Кети Тренчева, кореспондент на БНР в Благоевград, ще бъде водещ на предавенето.  Заедно с нея надникваме зад сцената на Банско джаз фест. "Няма да пренебрегнем най-мащабното културно събитие в България, а може би и на Балканите през лятото.  Ще..

публикувано на 08.08.24 в 14:10

Близо 10 дка иглолистна гора изгоряха край с. Барутин

Близо 10 дка. иглолистна гора е унищожена при пожар край доспатското село Барутин. Два испански самолета се включиха в гасенето на пожара с вода от яз. "Доспат", съобщиха от кметството в Барутин. Два противопожарни екипа от Доспат и Девин, служители на Държавното горско стопанство и много доброволци са участвали в гасенето на пожара тази нощ..

публикувано на 08.08.24 в 13:49

Полицията в Северна Гърция с допълнителни мерки за сигурността на гражданите

Гръцката полиция взема допълнителни мерки по защита сигурността на гражданите в районите на Северна Гърция. Откриват и полицейска школа в Ксанти. Вземат се мерки по увеличаване на сигурността в северната част на страната и спиране на престъпността на региона, заяви министърът по защита на гражданите Михалис Хрисохоидис от Ксанти. По..

публикувано на 08.08.24 в 13:35

Адвокатът на майката, осъдила "Шейново": Обезщетението от 70 000 лв. е твърде ниско

Адвокатът на Севда Михайлова – майката, която осъди болница "Шейново" за 70 000 лева – Тодор Мангъров, обмисля да обжалва решението на Софийския градски съд. "Това обезщетение от 70 000 лева е твърде ниско и не покрива щетите на майката", обясни юристът. Сагата с разменените бебета: "Шейново" осъдена да плати 70 000 лв. обезщетение на..

публикувано на 08.08.24 в 13:35

Гръцката опозиция иска оставката на заместник-министъра по миграцията заради скандално изказване

Гръцката опозиция иска незабавно оставката на заместник-министъра по миграцията София Вултепси за унизително отношение към гърците, които нямат средства да пътуват с фериботи. Политически скандал предизвика изказване пред медиите на заместник- министъра по миграцията София Вултепси. Тя заяви, че понеже са много скъпи фериботните билети..

публикувано на 08.08.24 в 13:30
Габриела Руменова

Какви са рисковете при покупка на храна от амбулантни търговци на плажа?

Избягват ли хората по плажовете в Бургас да купуват храна от амбулантни търговци? Християна Йорданова събра мнения от плажуващи.

публикувано на 08.08.24 в 13:29