Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В сряда ще бъде внесен законопроектът за промени в Конституцията

Снимка: БГНЕС

Законопроектът с промените в Конституцията ще бъде внесен в деловодството на Народното събрание в сряда, стана ясно след приключилите консултации в рамките на парламента между политическите сили от управляващото мнозинство. Мандатът на Висшия съдебен съвет ще се намали от 5 на 4 години. Висшият съдебен съвет ще се раздели на две колегии - съдийска и прокурорска. Oколо това са се обединили по време на консултациите за промени в Конституцията ГЕРБ, Реформаторскияt блок и Патриотичният фронт.

След близо четири часа има по-оптимистични новини по сближаване на позициите. Прецизирани са различни предложения, като е възприето предложението на "Реформаторите" за по-голяма отчетност на главния прокурор при обществено значими проблеми, когато това е поискано от парламента, съобщи депутатът от Реформаторския блок Петър Славов.

Няма конституционен проблем, че обикновено Народно събрание може да извърши тези промени по начина, по който са предложени, с разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии, които самостоятелно да работят, обясни Славов.

Не е внесено предложението на реформаторите за импийчмънт на главния прокурор, но това се очаква да бъде направено между двете четения. Висшият съдебен съвет най-вероятно ще управлява имуществото на съдебната система. Остава 11 от членовете на Висшия съдебен съвет да се избират от квотата на Народното събрание, информира председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Поставихме въпроса за това доколко е възможно министърът на правосъдието да председателства двете колегии и пленума, каза след срещата съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Позицията на АБВ е различна. Те са за задължително свикване на Велико Народно събрание, против са пленумът да не взима абсолютно всички решения, както и не искат разделяне на ВСС на две колегии.

ГЕРБ може да замени АБВ с депутатите от Български демократичен център за подкрепа на поправките в основния закон, стана ясно след консултациите днес. БДЦ единствени от опозицията са били поканени на срещата.

За да бъде внесен законопроектът за промяна на Конституцията, са необходими подписите на 60 народни представители. Подписите започват да се събират във вторник. Очаква се в сряда законопроектът да бъде внесен в Народното събрание.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Проф. Г. Близнашки: Промените в Конституцията, засягащи ВСС, ще подчинят съдебната власт на изпълнителната власт

Проблемите във Висшия съдебен съвет (ВСС) не са конституционни. За съжаление, нашата съдебна система не можа да бъде оставена на спокойствие през всички тези години, беше подлагана на непрекъснат политически натиск, а от друга страна човешкото..

публикувано на 11.05.15 в 13:43

Биляна Гяурова: Законопроектът за промени в Конституцията показва, че няма желание за по-съществена съдебна реформа

Изказването на председателя на етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров е прекалено плоско, за да заслужава коментар, каза изпълнителният директор на Българския институт за правни инициативи Биляна Гяурова в интервю за предаването „Неделя 150“ по..

публикувано на 10.05.15 в 12:49

Атанас Славов: Промените в Конституцията са необходими за България

Промените в Конституцията, които се обсъждат, са необходими за страната. Целта им е много ясна. Единствено политически и конюнктурни могат да бъдат причините за твърденията, че целите и механизмът на готвените промени не е ясен. Това са изменения,..

публикувано на 14.05.15 в 13:51

Ивайло Калфин: Ще има мнозинство за промените в Конституцията

Депутатите от управляващото мнозинство започнаха в парламента разговори за промяна на Конституцията.  Вицеприемиерът Ивайло Калфин прогнозира, че мнозинство за промени ще бъде събрано. Той, обаче, предупреди, че АБВ ще подкрепи промените, но не на всяка..

публикувано на 14.05.15 в 15:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румяна Нейкова: Нашите спортисти, които спечелят медали в Париж са български герои

Цената на златния олимпийски медал е много скъпа, плаща се с много труд, лишения, отдаденост, дисциплина. Всяко едно човешко качество не е чуждо да се каже за такъв спортист, които иска да постигне мечтите си. Това сподели олимпийската..

публикувано на 28.07.24 в 16:23

България ще поиска от ЕС самолет за гасене на пожара в планината Славянка

България ще се възползва от механизма на Европейския съюз за гражданска защита, за да поиска самолет за справяне с пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница.  Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Стоянов обясни, че..

публикувано на 28.07.24 в 15:59
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов (в центъра) дава брифинг в село Гара Елин Пелин за взривовете в складовете за пиротехнически средства - 28 юли 2024 г.

Калин Стоянов: За момента няма опасност от взрив в складовете за пиротехника край Елин Пелин

Двете тела   са открити в складовете за фойерверки, който горя по-рано тази седмица край Елин Пелин, потвърди окръжният прокурор на София Наталия Николова на брифинг в село Гара Елин Пелин. Така жертвите на пожара и последвалите взривове стават четири...

публикувано на 28.07.24 в 15:29
Израелски танк в ивицата Газа.

Израелската армия навлезе с танкове в южните райони на Ивицата Газа

Ливанската групировка "Хизбула" обяви най-високо ниво на тревога заради опасения от ескалация на бойните действия с Израел, след като 12 души загинаха при ракетна атака в събота в окупираните от Израел Голански възвишения.  "Хизбула" е опразнила някои..

публикувано на 28.07.24 в 15:08

МОСВ: Няма замърсяване на въздуха в района на Елин Пелин и опасност за здравето на жителите

Данните за качеството на атмосферния въздух в района на село Гара Елин Пелин и днес показват, че няма замърсяване, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). На всеки кръгъл час ведомството получава данни от мобилната станция,..

публикувано на 28.07.24 в 14:34
Атанас Атанасов

Атанас Атанасов: ПП-ДБ трябва да залага на евроатлантическите ценности и борбата с корупцията в бъдещи съюзи

Винаги съм твърдял, че независимо от различните проблеми, които имаме, коалицията ПП-ДБ трябва да залага на евроатлантическите ценности и борбата с корупцията. На това трябва да почиват нашите бъдещи съюзи. Това каза съпредседателят на ПП-ДБ..

публикувано на 28.07.24 в 14:30