Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на 2015 г. може да влезем в Шенген по въздух и вода, прогнозират Кунева и Бъчварова

Снимка: БГНЕС

До края на годината България може да влезе в Шенген по въздух и вода. Това заявиха вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова по време на изслушването им в парламентарните комисии по външна политика и вътрешна сигурност за резултатите от предприетите мерки на правителството за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство. 

Вицепремиерът Меглена Кунева подчерта, че нестабилността в съседните региони носи несигурност и предизвикателства пред Европа, защото сигурността е обща нейна кауза. По думите й, не може да има Европа на две скорости.

Нашата стратегия е в рамките на заседание по правосъдие и вътрешен ред да опитаме отново. Има председателство, което е благоприятно. Мога да ви кажа с радост, че във Франция имаме абсолютно отчетлив пробив на тази тема, в Швеция също. Целта е спечелване на максимален брой държави в подкрепа на нашето присъединяване. Ние искаме да паднат най-напред въздушните и морски граници. Имам мнението на Правната служба на Съвета доколко и дали това е възможно. Да, възможно е, обясни Кунева.

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова заяви, че страната ни има категоричната подкрепа на 16 страни и няма две мнения дали България отговаря на техническите критерии за Шенген.

България работи и действа в момента в една изключително сложна ситуация с миграционния натиск като шенгенска държава. Другият положителен фактор лично за мен е категоричната решимост на люксембургското председателство, което ще започне съвсем скоро, че този въпрос трябва да бъде решен до края на тяхното председателство, до края на годината. Въпросите, които притесняваха или се появяваха в течение на времето, за това дали България ще бъде отделена от Румъния или не - ние знаем, че това е технически невъзможно, но в момента това го знаят и всички останали държави, каза Бъчварова.

Според БСП ще бъде стратегическа грешка да искаме влизане в Шенген само със сините граници и трябва да се настоява за пълноценно членство.

От ГЕРБ настояха българските депутати и политици да проведат срещи с всички европейски посланици и с парламентите на скептично настроените страни към членството ни в Шенген.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кунева: Има голяма вероятност до края на годината България да влезе в Шенген

До края на годината има голяма вероятност България да влезе в Шенген. Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, след като провери техническата готовност на синята ни граница при..

публикувано на 12.05.15 в 11:29

Меглена Кунева: Влизането в Шенген ще отвори нови възможности за бизнеса

Бързо развиващият се IT бизнес у нас може да бъде един от първите, който да пробие и да се възползва от Плана "Юнкер", очаква вицепремиерът Меглена Кунева . Тя заяви това на среща с български бизнес лидери. Според Кунева влизането ни в Шенген ще отвори..

обновено на 30.04.15 в 19:19

Меглена Кунева: Разчитаме на подкрепа от страна на Швеция за Шенген

Имаме пълната подкрепа на Швеция за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Това заяви  в интервю за Радио България вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева след срещите..

публикувано на 17.04.15 в 12:04
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Колективните органи на ДПС ще вземат решение

Преди днешното заседание в пленарната зала отстраненият от ПГ на ДПС Рамадан Аталай коментира, че движението ще вземе втория мандат и ще предложи разговори с другите политически формации. По повод конфликта в партията той заяви: "Всеки човек от..

публикувано на 11.07.24 в 09:20
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Китай критикува "войнствената декларация" от форума на НАТО

Декларацията на страните членки на НАТО от срещата на върха на алианса във Вашингтон изобилства от "войнствена реторика", а текстът в нея, който се отнася до Китай, съдържа "провокации и лъжи", каза говорител на китайската мисия в Европейския съюз,..

публикувано на 11.07.24 в 09:01

Бойко Димитров, СОС: Призовавам ГЕРБ и БСП да преосмислят позицията си

Докладът на Карлос Контрера и другите двама общински съветници е скандален , заяви пред БНР Бойко Димитров - общински съветник от ПП-ДБ-"Спаси София".  На днешното заседание на Столичния общински съвет се очаква да бъдат освободени от длъжност..

публикувано на 11.07.24 в 08:57

Златко Ангелов: Доган е вечен, всички останали са временни

"Доган, колкото и да е ненавиждан, колкото и да е един потаен политик - стои винаги зад кулисите, успя все пак да обедини турската общност около себе си. Смятам, че повечето турски граждани са за него. За него етническата почва е най-силното, върху..

публикувано на 11.07.24 в 08:24

СОС решава съдбата на ръководителите на ЦГМ, "Метрополитен" и "Топлофикация"

На днешното заседание на Столичния общински съвет се очаква да бъдат освободени от длъжност ръководителите на шест важни общински дружества, сред които Центърът за градска мобилност, Столичният "Метрополитен" и "Топлофикация - София".  Предложението..

публикувано на 11.07.24 в 08:18
Чудотворната икона на Света Богородица Троеручица

Бдение за празника на чудотворната икона на света Богородица Троеручица в Троянски манастир

Братството на Троянския манастир "Успение Богородично" организира тази нощ бдение по повод 12 юли, празник на чудотворната икона на света Богородица Троеручица, която се съхранява от векове в светата обител. Бдението, което братството на..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Край на общественото обсъждане за промените при изпитите за кандидат-шофьорите

Завърши едномесечното обществено обсъждане на промените в наредбите за обучение и изпити на кандидатите за шофьори. Основните изменения са свързани с надграждане и подобряване функционалностите на информационната система за обучение и изпити на..

публикувано на 11.07.24 в 07:52