Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвестър Смаговски беше осъден на 15 години затвор и 200 хил. лева глоба за трафик на наркотици

Петчленен разширен състав на Окръжния съд във Видин постанови присъда от 15 години затвор при първоначално строг режим и 200 хил. лева глоба на полския гражданин Силвестър Смаговски. Той е обвинен, че на 6 септември 2014-а година се е опитал да изнесе през "Дунав мост 2" близо 200 кг хероин в ремаркето на товарния автомобил, който управлявал.

Съдът прие твърдението на прокуратурата, че случаят е особено тежък и с голяма обществена опасност, че става въпрос за канал, съзнателно подготвен за трафик на хероин с висока концентрация и с висока стойност. Намереният наркотик, който се изчислява на близо 32 млн. лева, бе намерен при митническа проверка по метода анализ на риска в ремаркето на товарната композиция, скрит в кашони с хавлиени кърпи от Турция. Съдебният състав не уважи твърденията на адвокатите на  Смаговски, че той е жертва на добре организирана група за разпространение на наркотици в Европа. Адвокат Десислава Трифонова обяви, че присъдата ще бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд:

Считаме, че към настоящия момент тя не е справедлива. Вярваме, че следващата инстанция ще изгради в себе си вътрешно убеждение, че Смаговски е невинен. Аз вярвам в това.

Хванатият наркотик, който се съхранява в склад в Агенция "Митници", ще бъде унищожен. Товарният автомобил, в който беше намерен наркотикът, ще бъде отнет в полза на държавата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горяха складове на бившия Ремзавод в Шумен, пожарът е овладян

Пожарът, който избухна привечер в складовете на бившия Ремзавод в Шумен, е локализиран, съобщават от полицията. По първоначални данни там бяха запалени ветеринарни продукти.  Гасителните действия на място продължават. С огнената стихия се борят 30 огнеборци с шест противопожарни автомобила. Няма пострадали хора при инцидента в една от индустриалните..

публикувано на 16.08.24 в 21:11

Русия се готви за "десетилетия" под западни санкции

Икономическите санкции, наложени от Запада на Русия, ще останат в сила "десетилетия", дори ако има мирно уреждане на военния конфликт в Украйна, заяви в петък високопоставен служител на руското външно министерство, цитиран от агенция Ройтерс. Русия се превърна в най-санкционираната страна от Запада след нахлуването ѝ в Украйна през февруари..

публикувано на 16.08.24 в 20:46
ген. Олександър Сирски

Украинските войски продължават да напредват на руска територия югозападно от Курск

Украинските войски продължават да напредват на руска територия югозападно от Курск. Това твърди техният командир Олександър Сирски. По думите му, на места те са се придвижили до 3 км през последното денонощие. Генерал Сирски съобщи за боеве край село на север от град Суджа, което отстои на 11 км от рурско-украинската граница. Боеве се водят..

публикувано на 16.08.24 в 20:39
Джевдет Чакъров на посещение в Мадан

Джевдет Чакъров: Повече от потребно е да имаме редовно правителство след изборите

Повече от потребно е да имаме редовно правителство, за да се решават проблемите и да заработи Плана за възстановяване и устойчивост и европейските програми, каза пред журналисти в Мадан председателят на ДПС Джевдет Чакъров. Джевдет Чакъров пристигна в Мадан за разширено заседание на Областния съвет на ДПС – Смолян. "Ще се виждаме навсякъде..

публикувано на 16.08.24 в 20:28
Летище

Британски семействата и чуждестранни туристи са изправени пред летен хаос при пътуванията

Британски семействата и чуждестранни туристи са изправени пред летен хаос при пътуванията, тъй като стотици служители от граничните сили на летище “Хийтроу” са готови да предприемат 23 дни на стачни действия от края на месеца. Около 650 членове на Профсъюза на публичните и търговски услуги (PCS), които обслужват най-натовареното британско..

публикувано на 16.08.24 в 19:56
Президентътт на САЩ Джо Байдън в Дъблин, Ирландия - 13 април 2023

Байдън: Споразумението за прекратяване на огъня в Газа е по-близо, отколкото преди три дни

Американският президент Джо Байдън заяви, че "ние сме по-близо, отколкото някога сме били" до прекратяване на огъня в Ивицата Газа, "но все още не сме достигнали дотам", тъй като преговорите в региона продължават и следващата седмица, предаде Ройтерс. Той отбеляза пред репортери в Овалния кабинет на Белия дом, че е направен напредък към..

публикувано на 16.08.24 в 19:31
Село Воден след пожара

БЧК преведе над 41 хил. лв. за пострадалите от пожарите в община Болярово

Българският Червен кръст (БЧК) преведе над 41 хиляди лева по дарителската сметка на община Болярово за пострадалите от опустошителните пожари пред месец в селата Воден и Крайново, съобщава БТА. Стотици са подкрепили кампанията със SMS на стойност 1 лев на кратък номер 1466. Средства са постъпили на откритата от БЧК банкова сметка, само..

публикувано на 16.08.24 в 19:15