Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Троян отбелязват 145 години читалищна дейност

Читалище „Наука - 1870“
В Троян ще бъде отбелязана 145-ата годишнина от началото на читалищната дейост в града. По повод годишнината ще бъде открита изложбата „145 години читалищна дейност в Троян“, съобщи заместник-кметът Поля Димова. Чрез фотоси от архива на библиотеката ще бъде представена историята и развитието на читалищната дейност в града.

Изложбата се открива в 18.00 часа във фоайето на читалище „Наука - 1870“. Половин час по-късно в салона на читалището започва празничен концерт на читалищни състави от общината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Добринка Манева

Старото школо в Трявна и малките галерии - не ги пропускайте!

Старото школо на площада с часовниковата кула в Трявна, което гостите от пътя отбива, е един от най-посещавани музейни обекти в града.  В него класно училище открива Петко Славейков, когото именно учителстването довежда тук. Затова и днес тревненци наричат школото - Славейковото . На експозицията и сградата вниманието ни спира главният уредник..

публикувано на 12.08.24 в 14:50
Трявна

Даскаловата къща и легенди за тревненския сокай

В ранните години от развитието на Тревненската художествена школа много често майсторите поемат строежа на църквите, както и вътрешната украса. С нарастване на търсенето и поръчките през първата половина на XIX век, строителството, иконописта и дърворезбата се отделят като занаяти и това са трите направления на Тревненската школа, възникнала в..

публикувано на 12.08.24 в 12:37

Мъдростта в поезията на Йордан Фурнаджиев

Йордан Фурнаджиев е син на големия ни поет Никола Фурнаджиев. Всъщност и двамата са големи, но доста различни. Докато е жив бащата, синът Йордан не смее да му покаже стиховете си и Никола не знае, че наследникът твори. Той е роден на 16 юли 1934 година. Завършва ВИАС, водно строителство. Приживе бащата не знае, че синът върви по неговите..

публикувано на 12.08.24 в 12:22
Александър Василев – Василевса

Александър Василев – Василевса: Смисълът на живота е да не навредиш на никого!

Наред със състезателните вълнения, най-голямото спортно събитие - Олимпиадата , която е вече зад гърба ни, предизвика и разгорещени културни дискусии. В традиционната ни рубрика "Горещи сърца" ви срещаме с един врачанин, който не само обединява двете теми, но и беше част от културната програма в Париж , която съпътстваше олимпиадата.  Месец..

публикувано на 12.08.24 в 10:23

Огърлие "Златен век" за Соня Йончева

Световноизвестната българска оперна певица Соня Йончева получи отличието "Златен век" с огърлие. Това стана снощи в Летния театър във Варна след спектакъла "Мадам Бътерфлай", в който тя беше солистка. Режисьор на операта на Джакомо Пучини е Нина Найденова, а на диригентския пулт беше Найден Тодоров. Отличието, което се присъжда за..

публикувано на 11.08.24 в 08:06
Светослава Михайлова и децата от Лятна рисувална в Монтана

Млада художничка възпитава в усет към изкуството деца от Монтана чрез "Лятна рисувална"

Деца се включиха в "Лятна рисувална" в Монтана. Художничката Светослава Михайлова дава възможност на желаещите деца и юноши от града и страната да натрупат опит в изобразителното изкуство. Участниците в рисувалната са заети от понеделник до събота две седмици сега и още две през август. Светослава Михайлова събира деца от Монтана и страната, за да..

публикувано на 10.08.24 в 06:50
Денеш Варьон

Пианистът Денеш Варьон: Можем да учим много от големите имена в миналото

Щастлива среща в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" с прочутия унгарски пианист Денеш Варьон – един от най-високо ценените изпълнители на международната музикална сцена в наше време.  През юни в Цюрих той беше част от реномираното жури на конкурса за пианисти „Геза Анда“ 2024 . Самият той е победител в петото му издание през 1991 г. –..

публикувано на 09.08.24 в 19:22