Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия готова на съд, за да си получи заемите от Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия е готова да прибегне до съдебна процедура, за да си получи обратно дадените на Украйна заеми. Това заяви премиерът Дмитрий Медведев в телевизионно интервю.

Коментирайки намерението на Киев да обяви мораториум върху външните плащания Медведев заяви, че Русия не възнамерява да преструктурира украинския дълг. Според него, последните заявления на Върховната Рада и на украинското правителство са силно противоречиви:

Уж става дума за частните дългове, но в същото време се намеква, че няма да бъдат плащани и заемите на правителството на Янукович. Това, на практика, изглежда като отказа на болшевиките да платят дълговете на царското правителство. Ако това наистина се случи по този начин, то безусловно ще означава дефолт на Украйна и определено ще повлияе на договореностите с Международния валутен фонд. Русия ще заеме максимално твърда позиция и ще защитава своите национални интереси, подчерта Дмиртий Медведев. 

Той припомни, че малко преди бившият украински президент да бъде свален от власт Киев получи от Москва заем от 3 милиарда долара. Руският премиер посочи, че въпреки санкциите и контрамерките, ЕС остава за Русия търговски партньор номер едно. Медведев припомни, че скоро предстои да бъде разгледан въпросът за продължаване на ембаргото за европейските хранителните стоки и решението ще зависи изцяло от поведението на Брюксел.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тим Уолц

Битката за Белия дом през ноември: Харис и Уолц срещу Тръмп и Ванс

Кандидатката на Демократическата партия за президент на САЩ Камала Харис избра днес губернатора на щата Минесота Тим Уолц за свой кандидат за вицепрезидент. Харис официално обяви това в текстово съобщение до своите привърженици, предаде Ройтерс. Камала Харис избра губернатора на Минесота Тим Уолц за свой кандидат-вицепрезидент Двойката ще се..

публикувано на 06.08.24 в 19:14

Може ли гражданското общество да въздейства за по-ефективна работа на институциите?

Може ли гражданското общество да въздейства за по-ефективна работа на институциите? Нормално ли е проблеми да намират своето решение едва след като се заговори за него в социалните мрежи?  "Водя битките си с реални противници и реални съюзници в заобикалящата ме среда, но използвам социалните медии, за да достигна до повече хора". Това каза пред БНР..

публикувано на 06.08.24 в 19:12

Петър Чобанов "не изключва възможността" да стане служебен примиер

Повечето политически партии смятат, че изборът кой да е служебен премиер е на президента. Според Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС решението за служебния премиер е на президента. Но от партията му намали забележки към работата на сегашния служебен премиер-министър Димитър Главчев.  Депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" Богдан..

публикувано на 06.08.24 в 19:12

Продължава гасенето на пожара в община Невестино

Пети ден продължи доугасяването на пожара в землището на селата Църварица и Илия в община Невестино. Пожарът е локализиран на площ от около 1000 декара, от които половината са иглолистна гора.  На терена до късно тази вечер ще са екипи на районната служба "Пожарна безопасност" - Кюстендил и служители на горските стопанства от Невестино и..

публикувано на 06.08.24 в 18:58

Над 400 души са арестувани от началото на демонстрациите във Великобритания

Над 400 души са арестувани от началото на продължаващите крайнодесни демонстрации в различни британски градове. Очакванията на властите е броят на задържаните да се увеличи през следващите дни. Съобщава се и за нови случаи на престъпления от омраза в различни градове. Демонстрациите започнаха, след като жител на Уелс от африкански..

публикувано на 06.08.24 в 18:46

Темата за справедливия енергиен преход вълнува все повече млади хора

Темата за справедливия енергиен преход настъпва все по-уверено в класните стаи и все повече ученици от въгледобивните райони излизат с предложения за справяне с тежките екологични предизвикателства, които го съпътстват. Природозащитната организация WWF заедно със своите партньори от Junior Achievement България провокираха десетки млади..

публикувано на 06.08.24 в 18:42

Продължава борбата с пожара в Славянка, подготвена е линия през билото за наземно гасене

Пожарът в българската територия на планината Славянка продължава да бъде активен на източния фронт, но огнеборците не допуснаха неговото разрастване. Над 10 полета има всеки от двата испански самолета, които продължават гасенето по въздуха.  Западният  периметър, където нови пожарни огнища от Гърция  прехвърлиха границата, е овладян. Над..

публикувано на 06.08.24 в 18:39