Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Понта запази имунитета си след гласуване в румънския парламент

Камарата на депутатите на румънския парламент отхвърли искането на главния прокурор за сваляне на имунитета на премиера Виктор Понта, съобщи Ройтерс. 231 депутати от Долната камара на парламента са гласували "против" срещу 120 "за" на начало на наказателно преследване срещу премиера, съобщиха депутати от управляващата Социалдемократическа партия.

Понта бе обвинен в петък от Националната дирекция за борба с корупцията в неверни декларации, конфликт на интереси, съучастие в данъчни измами и пране на пари. Главният прокурор поиска сваляне на имунитета на премиера и начало на наказателно преследване. Понта отхвърля обвиненията, които според него са на политическа основа.

В петък румънските депутати ще гласуват внесения от опозицията вот на недоверие срещу правителството на Понта. По-рано днес премиерът заяви, че очаква да преодолее вота.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Виктор Понта ще предостави на прокуратурата всички доказателства за абсолютната си невинност

Румънският премиер увери, че ще преодолее вота на недоверие, внесен от опозицията в парламента, и няма да позволи на политическата криза да дестабилизира икономиката на Румъния. Виктор Понта заяви, че ще представи на прокуратурата „всички необходими..

публикувано на 09.06.15 в 11:05

Румънската Национално-либерална партия поиска оставката на премиера Виктор Понта

Основната опозиционна партия в Румъния - Национално-либералната, призова премиера Виктор Понта , който е заподозрян в корупция, да подаде оставка незабавно, предаде информационният сайт "Зиаре". От партията настояват още Понта да предложи на лидерите на..

публикувано на 06.06.15 в 21:13

Г. Василски: Понта е разследван за 45 000 евро, което не е толкова колосално, че да разтърси румънците

Подозренията срещу Виктор Понта може да станат предпоставка за предсрочни избори, но не вярвам, че ще се стигне дотам, защото дори Европа реагира доста сдържано. Това каза за предаването „Събота 150“ журналистът Георги Василски –..

публикувано на 06.06.15 в 10:10

Румънският президент поиска оставката на премиера Понта заради разследването за корупция

Румънският президент Клаус Йоханис поиска премиера Виктор Понта да подаде оставка, след като специализираната прокуратура за борба с корупцията в Румъния започна криминално разследване срещу него, съобщи Ройтерс. По мое мнение, е невъзможна ситуация..

обновено на 05.06.15 в 13:40

Специализираната румънска прокуратура е започнала разследване срещу премиера Виктор Понта

Прокуратурата, занимаваща се с корупция в Румъния, е започнала криминално разследване срещу премиера Виктор Понта, съобщи Ройтерс. Според властите Понта е заподозрян в престъпления като фалшификации, пране на пари, конфликт на интереси и избягване на..

публикувано на 05.06.15 в 12:30
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Кипър се опасява от нова вълна от мигранти от Близкия изток

Кипър се опасява от нова вълна от мигранти от Близкия изток и се подготвя за евакуация на над 100 000 цивилни граждани. Евентуално разширяване на конфликта в Ливан ще има "катастрофални последици", посочи външният министър Константинос Комбос в..

публикувано на 03.07.24 в 12:27
Сюела Брейвърман

Призив към торите да подготвят завещанието си

В деня преди общите избори в Обединеното кралство на фона на очаквания за убедителна победа на лейбъристите бившият министър на вътрешните работи Сюела Брейвърман призова своята упрaвляваща Консервативна партия "да окачи завещанието си на стената" и..

публикувано на 03.07.24 в 12:22

Индексът на цените на жилищата нараства с 16% през първото тримесечие

Индексът на цените на жилищата нараства с 16,0% през първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2023 година, става ясно от анализа към ключовите показатели, изпратен от Националния статистически институт. През май месечната..

публикувано на 03.07.24 в 12:02

Второ денонощие продължава борбата с пожара в депото край Шереметя

Второ денонощие продължават дейностите за потушаване на пожара в регионалното депо за битови отпадъци край великотърновското село Шереметя. Няма опасност за хората, уверяват властите. Пожарът беше предизвикан от запалил се сметоизвозващ камион в..

публикувано на 03.07.24 в 11:53

НАТО ще има свой специален пратеник в Киев

НАТО ще има свой специален пратеник в Киев, потвърди говорител на Aлианса. Така Североатлантическият пакт ще разшири гражданското присъствие в Украйна. Негова задача ще бъде координацията на политическата и практическата подкрепа на НАТО на място,..

публикувано на 03.07.24 в 11:53

Габрово е домакин на дискусионния форум "Кметовете говорят"

За трета поредна година Габрово е домакин на дискусионния форум "Кметовете говорят", който започва в 13 часа. Участие в него вземат представители на местните власти и на енергийни агенции и центрове, които обсъждат подходи, начини и мерки за справяне..

публикувано на 03.07.24 в 11:32
Костадин Костадинов в НС, 3 юли 2024 г.

Скандал в НС с молба за оставка в Агенцията за публични предприятия и контрол

Скандал в пленарната зала предизвика постъпила молба от Севджан Съдкъев да бъде освободен като член на Надзорния съвет на Агенцията за публични предприятия и контрол. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов остро възрази, че няма мотиви на..

публикувано на 03.07.24 в 11:31