Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премълчаната история на българското духовенство

БНР Новини
Доц. Лизбет Любенова, Николай Поппетров и Румен Леонидов в студиото на "Премълчаната история"
Снимка: Емил Николов
Снимка


В продължение на 45 години църковната история и изследванията за нея бяха разрешени само за тесен кръг специалисти, защото вярата в Бог бе официално подменена с вярата в Маркс, Енгелс и Ленин, по-сетне от култа към Сталин и към вожда и учителя на българския народ Георги Димитров. 
Пред последните 25 години такава забрана не съществува, но атеизмът продължава да върлува из душите на всички, които вярвахме, че комунизмът е най-справедливият обществено-политически строй.  Нашите родители бяха кръстени, но не се кръстеха, защото това беше лош знак за околните и много лош пример за  възпитанието на сините чавдарчета, алените пионерчета и младите комунисти, комсомолците.  Подобно поведение бе подлагано най-малкото на публичен присмех и  на злостни порицания, „попщината“ бе често пъти сюжет за вестникарските фейлетони и слагачески карикатури.
Предаването е посветено  на църковната ни история: и премълчана, и неизвестна, и непозната, и не рядко пъти озлочестена и фалшифицирана.  За нея  в студиото ще  разговорят доц. Лизбет Любенова и Николай Поппетров, двама доказани професионалисти, историци, които не се боят да назоват фактите и лъжите с истинските им имена.  Повод за този разговор са двете нови книги на  доц. Лизбет Любенова, които повдигат капака на заключения доскоро сандък, в който миналото на българското ни духовенство бе затворено и недостъпно за по-широката четяща аудитория.


Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Пием ли чиста вода? Как да филтрираме водата в домашни условия

Още от началото на света водата се върти в безкраен кръговрат. Понеже е добър разтворител, тя неизменно понася след себе си всякакви химически вещества и минерали наред с микроорганизми, твърди частици и още редица други примеси, с които влиза в досег по пътя си. Затова и съставът на водата навсякъде е различен. Огромният проблем настъпва..

публикувано на 20.12.23 в 10:40