Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стенописи в софийските подлези

| обновено на 29.06.15 в 13:16 БНР Новини
Студентите от Националната художествена академия създават своите стенописи в подлезите на Подуяне
Снимка: НХА
Студенти от Националната художествена академия преобразиха два от подлезите на бул. „Ботевградско шосе“.  Осем дипломанти от специалност  „Стенопис“ изрисуваха двата подлеза на Подуяне под ръководството на проф. Боян Добрев. Всеки един от тях реализира своя предварително подготвен проект съобразен с архитектурата, използвайки интересна визуална комуникация.
Модерните стенописи създават нова енергия и настроение и дори предизвикват усмивки сред минувачите. Студентите са убедени, че хората вече няма да имат потискащо усещане като преминават през тези естествени кръстовище на града. Те се надяват също така произведенията им да бъдат запазени и оценени от жителите на София.
Проектът „Подлезите на Подуяне“ е част от програмата „Събития на столичните райони“ на Столична община. Инициативата подкрепя млади творци в тяхната нелека задача да осмислят по нов начин градската среда на Подуяне и активния контакт на гражданите в тези обществени места.
Студентите от специалност „Стенопис“ на Националната художествена академия са заредени с нови идеи и очакват предложения и от други райони на столицата, които да превърнат в нови културни пространства и привлекателни части от нашия град.
Проф. Боян Добрев и студентите Вероника Парашкевова и Виктория Ризова разказаха в „Артефир“ как младите художници преобразяват градската среда. Ще разберете още и за създадените от тях стенописи в подлезите на Подуяне и 199-то училище "Свети апостол Йоан Богослов" в столичния квартал „Левски“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.