Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Шулц призова за връщане на масата за преговори за Гърция

Мартин Шулц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц призова за подновяване на преговорите по гръцката дългова криза възможно най-скоро. След днешното заседание на Председателския съвет в Брюксел, Шулц посочи:

Приехме призив за връщане на масата за преговори до утре вечерта в какъвто и да е формат - държавни ръководители, министри на финансите - за да се отдели време за решаване на проблемите.

На тази среща председателят на Европейския парламент очаква да се вземе решение каква процедура на "спиране на часовника" ще бъде приложена за периода между изтичане на спасителната програма за Гърция във вторник и референдума в неделя.

Европейските институции призовават гръцкия народ да гласува с "да" за предложенията на кредиторите. Ние сме убедени, че предложението на Жан-Клод Юнкер е достатъчна, стабилна и устойчива основа за бъдещо сътрудничество в еврозоната. То е протегната ръка към гръцките граждани.

Шулц посочи, че то не предвижда увеличение на ДДС в здравеопазването и енергетиката, както и орязване на пенсиите и заплатите в Гърция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Украински спасители работят на мястото на ракетен удар в Кривий Рих, Украйна, 27 август 2024 г.

Четирима загинали и 16 ранени при последната вълна руски въздушни удари в Украйна

Четирима души са загинали и 16 са били ранени при последната вълна руски въздушни удари в Украйна тази нощ.  Русия е атакувала с дронове и ракети различни части на страната, като за жертви и пострадали съобщиха властите в Запорожка, Харковска и Херсонска област.   Около столицата Киев са били свалени 15 дрона и няколко ракети. Според..

публикувано на 27.08.24 в 12:14
Екатерина Захариева

ГЕРБ с предложение за еврокомисар – Екатерина Захариева

ГЕРБ ще предложат кандидатурата на бившия външен министър Екатерина Захариева за български еврокомисар. От ИТН също имат номинация. Това е Велислава Петрова, която беше заместник-министър във външното ведомство в кабинета на Кирил Петков. 

публикувано на 27.08.24 в 12:12

Около 100 души гасят пожара под Черни връх в Рила

Около 100  души - пожарникари от Кюстендилска област и екип колеги от петима пожарникари от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението“ - Благоевград, служители на горските стопанства, военнослужещи от Благоевград, от НП "Рила" и НП "Пирин", доброволци, са на терена и продължават, шести ден гасенето на пожара под Черни връх, на..

публикувано на 27.08.24 в 11:59
Лиъм Галахър

Легендарна група Oasis се събира, има планирани концерти за 2025 година

Братята Ноел и Лиъм Галахър потвърдиха, че тяхната легендарна група Oasis ще се събере отново като вече има планирани концерти за 2025 година. Съобщението дойде точно преди 30-ата годишнина от основополагащия дебютен албум на Oasis - Definitely Maybe, издаден на 29 август 1994 г., и 15 години от последното изпълнение на братята заедно преди..

публикувано на 27.08.24 в 11:53

Загинал и ранени при гонка с мигранти в Бургаско

Преследване между полицейски патрул  и микробус с мигранти завърши с катастрофа в Бургаско. Гонката е била между селата Драка и Малина в община Средец, загинал е шофьорът на микробуса, съобщи кметът на Средец Иван Кичев.  Има ранени мигранти, които са откарани в Бургас.

публикувано на 27.08.24 в 11:52
Мила Мошелова

Мила Мошелова: Никой не задава посока, няма визия къде искаме да стигнем

" Не виждаме никой да задава посока, няма визия къде искаме да стигнем ", заяви пред БНР политологът Мила Мошелова. "Непрекъснато при всички избори говорим за апатия, за отказване, за умора и т.н. Истината е, че България е в един момент от развитието си, в който нямаме ясна цел. Членове сме на ЕС и НАТО, но някак няма нищо от другата страна на..

публикувано на 27.08.24 в 11:26

Пеевски критикува Радев за отменения указ за Горица Грънчарова-Кожарева

"Много ми е интересно да се провери как "мистър кеш" – Радев е отменил указа за предишната посочена премиерка. В този момент, в който той наруши Конституцията, той на практика не е президент. Това може да си го проверите! Той е нарушил Конституцията! Аз се изненадвам, че никой не реагира от колегите. Той вече е в пълно нарушение на Конституцията и..

публикувано на 27.08.24 в 11:22