Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мила Мошелова: Никой не задава посока, няма визия къде искаме да стигнем

Фиксацията върху конкретни личности не е неоправдана, но няма как да е целият политически разговор, смята политологът

| Интервю
Мила Мошелова
Снимка: Ани Петрова

"Не виждаме никой да задава посока, няма визия къде искаме да стигнем", заяви пред БНР политологът Мила Мошелова.

"Непрекъснато при всички избори говорим за апатия, за отказване, за умора и т.н. Истината е, че България е в един момент от развитието си, в който нямаме ясна цел. Членове сме на ЕС и НАТО, но някак няма нищо от другата страна на хълма. Политическите партии всъщност се провалят именно в това да ни дадат някаква визия къде искаме да стигнем. Фиксацията върху конкретни личности не е неоправдана, но няма как да е целият политически разговор", изказа мнението си тя.
Според нея ако има научени уроци, това ще проличи в следващата кампания за седмите поредни избори за три години и половина

"Дори добрите намерения да са били водещи, се стигна до задълбочаване на политическата криза. Въпреки конституционните промени, ние виждаме в момента, че продължаваме да буксуваме и дори техническото провеждане на изборите в момента, което минава през назначаване на служебно правителство, е трудно. В този процес проличава, че определени кадри, които една част от политическата класа не одобрява, продължават да излизат на повърхността като компрометирани или като неподходящи, корумпирани или с недостатъчна прозрачност, особено по отношение на оглавяването на МВР", коментира политологът в интервю за предаването "Преди всички". 
Според нея това, което виждаме, от една страна е притеснително, но от друга е и някаква форма на прозрачност за гражданите

"Поне виждаме на повърхността един разнобой. Възможността, която имаме, е да видим дълбочината на тези зависимости и да видим позициониранията, които ще си позволят да направят политическите партии. Както изглеждат в момента нещата и това, което говорят ПП-ДБ, изглежда, че Борисов и Пеевски продължават да постигат консенсус за назначаване на състава на служебното правителство. Ако това е така, може би имаме възможност да видим или поне Бойко Борисов и ГЕРБ имат възможност да покажат, че се отдалечават по някакъв начин от Делян Пеевски".

Президентът често успява да си изиграе картите много добре, смята Мила Мошелова. Тя напомни, че Румен Радев не се съгласи с предишния състав за служебно правителство заради кандидатурата за вътрешен министър. В същото време в момента виждаме неговото одобрение, добави тя и посочи: 

"Въпросът тук е - ако обвиненията, че новопредложеният кандидат за министър на вътрешните работи продължава да бъде обвързан и да е символ на същите процеси, които дразнеха предишния път, тогава защо той го одобрява? Дали всъщност и той не вижда нещо в негова полза. Истината е, че имаме огромна фиксация в България и в настоящата ситуация в конкретни личности, дори бих я нарекла обсесия. Със сигурност тези личности са символ на много дълбоки процеси, но в същото време ние забравяме да говорим за процесите и непрекъснато дъвчем имена". 

Всички партии губят гласове през последните няколко години, констатира политологът. Според нея обаче лошото за всички е, че все по-малко хора гласуват. По думите ѝ все по-фрагментираните парламенти налагат коалиране и общи решения. 

За процесите в ДПС, Мошелова коментира: "Това, което видяхме, и причината да се стигне до тук е, че въпреки че ДПС винаги е била смятана за балансьор и партията, която помага за консенсуса, видяхме, че по-активното ѝ участие във властта, беше амбиция на Делян Пеевски, която явно се различава от тази на част от партията".

Според нея дебатът, който се води в момента, за конкретната фигура на МВР е свързан и със събитията в ДПС. Тя подчерта, че Пеевски "не се е появил от нищото". "Той не е напълно самостоятелен играч, т.е. имаше една инфраструктура, която позволява това", обясни тя.
Цялото интервю на Силвия Великова с Мила Мошелова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Галин Цоков

Министърът на образованието спря спорни промени в наредбата за електронните дневници

Министърът на образованието проф. Галин Цоков разпореди да бъдат премахнати спорните предложения за промени в наредба, които предвиждат от следващата учебна година училищата да преминат напълно към Националната електронна информационна система.  Платформата работи от началото на 2022-ра, в нея се съдържа цялата информация за образователната система -..

публикувано на 27.08.24 в 14:21

Български ученици спечелиха 5 медала на международна олимпиада по астрофизика

Български ученици спечелиха 5 медала от Международната олимпиада по астрофизика в Бразилия.  На най-престижното състезание по астрофизика тази година участваха над 260 гимназисти от 53 държави и българският отбор завоюва 2 сребърни и 3 бронзови медала, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.  Досега в историята на..

публикувано на 27.08.24 в 14:10
Марчела Абрашева

Марчела Абрашева: Партиите биха си променили поведението, защото имат червен картон от избирателите

Не мисля, че преди да приключат изборите можем да знаем има или няма промяна в политическата обстановка. Свикани са избори в нова ситуация, ДПС не едно, а две и не е реално да предполагаме, че ще остане едно ДПС. В този смисъл изборите са по-показателни от предните. Ще видим дали спадането на избирателната активност ще се потвърди като..

публикувано на 27.08.24 в 13:54

Наришкин: Преговори между Русия и Украйна в сегашните условия са невъзможни

Преговори между Русия и Украйна в сегашните условия са невъзможни, заяви директорът на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин пред ТАСС.  Наришкин посочи, че подкрепя позицията на президента Владимир Путин, че подобна стъпка е недопустима след: "терористичната авантюра на Киев в Курска област." Украинският Forbes: Над 1 млрд. долара е..

публикувано на 27.08.24 в 13:41
Украински спасители на мястото на ракетния удар в Кривий Рих, Украйна, 27 август 2024 г.

Украинският Forbes: Над 1 млрд. долара е струвала на Русия вчерашната въздушна атака над Украйна

Русия е изхарчила над един милиард долара за вчерашната въздушна атака над голяма част от Украйна, изчисли украйнското издание на „Форбс“. Публикацията е от късно снощи, малко преди да започне втората поредна нощ на бомбардировки над страната.  Четирима загинали и 16 ранени при последната вълна руски въздушни удари в Украйна Между 1,2 милиарда..

публикувано на 27.08.24 в 13:34
Ивайло Мирчев

Ивайло Мирчев: Готови сме да дадем време на новия вътрешен министър

" Който и да е вътрешен министър, трябва да му се даде някакво време , за да видим дали той ще докаже или ще покаже поне с първите си стъпки, че ще има борба с купения вот. Ние сме готови да му дадем такова време на този министър , за да видим дали тези правилни стъпки ще бъдат направени". Това заяви пред БНР Ивайло Мирчев от "Да, България"...

публикувано на 27.08.24 в 13:32
Новият вътрешен министър Атанас Илков

Новият министър Атанас Илков: Няма да има сътресения в МВР

Няма да има сътресения в МВР. Това заяви новият вътрешен министър Атанас Илков при встъпването на поста. Той допълни, че хората в министерството трябва да работят спокойно. Новият вътрешен министър Атанас Илков уточни, че ако се наложат промени в МВР, те ще бъдат козметични и ще бъдат на места, на които това се налага заради слабата..

публикувано на 27.08.24 в 13:28