Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Полиция и общинари проверяват за незаконни ромски постройки в столицата - водещо заглавие за "Преса". По време на проверка вчера в район "Красна поляна" са открити 20 нерегламентирани къщи.
1300 свободни места в центровете за бежанци, съобщава "Дума". От началото на годината 6000 души са подали молби за бежански статут, очаква се до края на 2015-а броят им да достигне 13 хиляди.
Между 20 и 30 хил. евро плащала групировката "Ислямска държава" на българската паспортна мафия за европейски паспорт на джихадисти, пише "Труд" като цитира германския "Ди Велт". Изданието се позовава на германски шпионин, избягал от плен при джихадистите. От Министерството на правосъдието заявяват пред "Труд", че връщат араби, които искат наши паспорти, но не знаят български език.
Единният Персонален идентификационен код за електронните услуги на Националната агенция по приходите да се използва и в останалите служби на държавната администрация. Това предвижда проект на Вътрешното и финансовото министерство. "Стандарт" информира, че вече е започнало и обучение на кадри, които да отговарят на изискванията за предстоящата административна реформа.
Все повече българи стават донори - отчита "Монитор". От 36 трансплантации от началото на годината, най-многобройни са бъбречните, следвани от чернодробните и сърдечните. През есента в София ще бъде открит паметник на донорството, допълва всекидневникът.
"Руснаците се върнаха по Черноморието", пише на първа страница "24 часа". Вестникът цитира директора на Института за анализи и оценка в туризма, според когото се очакват около 450-500 хил. руски летовници, колкото са били и през 2011 г. 
С над 5 млн. декара са се увеличили обработваемите площи в България, след присъединяването ни към Европейския съюз - статия на "Телеграф". Сред основните проблем на земеделието ни остава разпокъсаността на земята, което пречи за създаване на стопанства, се уточнява в публикацията.
Сред основните теми в днешните издания е решението за създаване на зоополиция у нас от есента. Около 60 души във Вътрешното министерство ще бъдат обучени за разкриването на престъпления срещу животни, информира "Новинар". През миналата година са регистрирани 181 такива случаи, от които са разкрити едва 35.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антон Златанов

Мигрантският натиск е намалял със 70%. Екипът на Фронтекс остава до края на годината

Миграционният натиск на българо-турската граница е намалял със 70% спрямо миналата година, заяви гл. комисар Антон Златанов директор на главната дирекция "Гранична полиция" след срещата с изпълнителния директор на Фронтекс Ханс Лейтенс, който е на посещение в България за втори път за последните няколко месеца.  Двете страни са се договорили..

публикувано на 27.08.24 в 12:47
Димитър Главчев

Главчев иска до четвъртък номинациите за еврокомисар

Премиерът Димитър Главчев е изпратил писма до председателите на парламентарните групи в 50-о Народно събрание за номинирането на кандидати за еврокомисар от Република България.  Новият служебен кабинет се закле В съобщение от пресслужбата на Министерския съвет се казва, че предвид изтичащия срок за реакция, министър-председателят очаква..

публикувано на 27.08.24 в 12:41
доц. Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: Ако партийната система продължи да се разпада, ще се появят нови играчи

" Ако партийната система продължава да се разпада и фрагментира със същото темпо, ще се появят нови политически играчи , които най-вероятно ще увлекат много по-големи групи от избиратели да гласуват и ще върнат интереса на хората към политиката." Това мнение изрази в интервю за БНР доц. Иво Инджов, преподавател по журналистика. Ако..

публикувано на 27.08.24 в 12:24
Украински спасители работят на мястото на ракетен удар в Кривий Рих, Украйна, 27 август 2024 г.

Четирима загинали и 16 ранени при последната вълна руски въздушни удари в Украйна

Четирима души са загинали и 16 са били ранени при последната вълна руски въздушни удари в Украйна тази нощ.  Русия е атакувала с дронове и ракети различни части на страната, като за жертви и пострадали съобщиха властите в Запорожка, Харковска и Херсонска област.   Около столицата Киев са били свалени 15 дрона и няколко ракети. Според..

публикувано на 27.08.24 в 12:14
Екатерина Захариева

ГЕРБ с предложение за еврокомисар – Екатерина Захариева

ГЕРБ ще предложат кандидатурата на бившия външен министър Екатерина Захариева за български еврокомисар. От ИТН също имат номинация. Това е Велислава Петрова, която беше заместник-министър във външното ведомство в кабинета на Кирил Петков.  БСП коментираха, че Сергей Станишев би бил удачен избор, но предстои да бъде обсъдено в партията и да..

публикувано на 27.08.24 в 12:12
Полина Паунова

Полина Паунова: Държавата се употребява за политическа разправа

Държавата се употребява за политическа разправа . Битката се развива през институциите към бизнес кръговете, гравитиращи около партиите. Това заяви в интервю за БНР журналистът от "Капитал" Полина Паунова. " Летален изход за държавата е това. Ние наистина сме приключили." Мила Мошелова: Никой не задава посока, няма визия къде..

публикувано на 27.08.24 в 12:03

Около 100 души гасят пожара под Черни връх в Рила

Около 100  души - пожарникари от Кюстендилска област и екип колеги от петима пожарникари от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението“ - Благоевград, служители на горските стопанства, военнослужещи от Благоевград, от НП "Рила" и НП "Пирин", доброволци, са на терена и продължават, шести ден гасенето на пожара под Черни връх, на..

публикувано на 27.08.24 в 11:59