Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пеевски не е успял да мобилизира дори ГЕРБ срещу Радев"

Полина Паунова: Държавата се употребява за политическа разправа

Борисов бяга като дявол от тамян от темата "ДПС", отчита журналистът

| Интервю
Полина Паунова
Снимка: Силвия Великова

Държавата се употребява за политическа разправа. Битката се развива през институциите към бизнес кръговете, гравитиращи около партиите.

Това заяви в интервю за БНР журналистът от "Капитал" Полина Паунова.

"Летален изход за държавата е това. Ние наистина сме приключили."

Не стана ясно кой съд трябва да се произнесе, че има нарушение на Конституцията според юриста Пеевски, каза Паунова по повод упреците на съпредседателя на ДПС към президента.

"Не разбрах с кое точно е нарушил Конституцията. Иначе чухме, че президентът бил крадец според Пеевски, сипят се епитети, прилагателни. Чухме, че ДПС-Пеевски са сами в тази ситуация. От това съобщение аз разбрах, че не е успял да мобилизира дори ГЕРБ срещу Радев."

Не е като да е чак толкова близък, колкото Калин Стоянов, но и не е като съвсем да е отстранен от Пеевски. Калин Стоянов действаше като алтер его на Пеевски, посочи журналистът относно фигурата на новия вътрешен министър Атанас Илков.

От изявлението на Борисов се разбира, че опциите за взаимодействие с "Възраждане" намаляват, което значи, че такива все пак е имало. За да намаляват, значи са били значителни, а за да са били значителни, Борисов не е чак такъв евроатлантик, отбеляза в анализа си Полина Паунова.

Борисов все така като дявол от тамян бяга от темата "ДПС", която е А-то и Б-то на тези избори, смята Паунова.

"За него тази тема не е централна, а тя не може да бъде заобиколена, да мижим пред нея, да се крием зад храст и да се правим на неразбрали."

При съмненията, че административното правосъдие, особено ВАС, е много тясно свързано с Делян Пеевски, следваща серия ще бъде още по-динамична, прогнозира журналистът.

Според Паунова, електоратът на ДПС на този етап симпатизира по-скоро на Ахмед Доган. Оттук нататък битката ще бъде за регистрацията и ще мерят електоралната си тежест.

Предвид заявеното от Илхан Кючюк сезиране на европейските институции за масови проверки срещу активисти на ДПС-Доган, тя посочи като важен въпрос дали страхът няма да доведе до отлив на гласоподаватели от ДПС-Доган към ДПС-Пеевски. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български ученици спечелиха 5 медала на международна олимпиада по астрофизика

Български ученици спечелиха 5 медала от Международната олимпиада по астрофизика в Бразилия.  На най-престижното състезание по астрофизика тази година участваха над 260 гимназисти от 53 държави и българският отбор завоюва 2 сребърни и 3 бронзови медала, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.  Досега в историята на..

публикувано на 27.08.24 в 14:10
Марчела Абрашева

Марчела Абрашева: Партиите биха си променили поведението, защото имат червен картон от избирателите

Не мисля, че преди да приключат изборите можем да знаем има или няма промяна в политическата обстановка. Свикани са избори в нова ситуация, ДПС не едно, а две и не е реално да предполагаме, че ще остане едно ДПС. В този смисъл изборите са по-показателни от предните. Ще видим дали спадането на избирателната активност ще се потвърди като..

публикувано на 27.08.24 в 13:54

Наришкин: Преговори между Русия и Украйна в сегашните условия са невъзможни

Преговори между Русия и Украйна в сегашните условия са невъзможни, заяви директорът на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин пред ТАСС.  Наришкин посочи, че подкрепя позицията на президента Владимир Путин, че подобна стъпка е недопустима след: "терористичната авантюра на Киев в Курска област." Украинският Forbes: Над 1 млрд. долара е..

публикувано на 27.08.24 в 13:41
Украински спасители на мястото на ракетния удар в Кривий Рих, Украйна, 27 август 2024 г.

Украинският Forbes: Над 1 млрд. долара е струвала на Русия вчерашната въздушна атака над Украйна

Русия е изхарчила над един милиард долара за вчерашната въздушна атака над голяма част от Украйна, изчисли украйнското издание на „Форбс“. Публикацията е от късно снощи, малко преди да започне втората поредна нощ на бомбардировки над страната.  Четирима загинали и 16 ранени при последната вълна руски въздушни удари в Украйна Между 1,2 милиарда..

публикувано на 27.08.24 в 13:34
Ивайло Мирчев

Ивайло Мирчев: Готови сме да дадем време на новия вътрешен министър

" Който и да е вътрешен министър, трябва да му се даде някакво време , за да видим дали той ще докаже или ще покаже поне с първите си стъпки, че ще има борба с купения вот. Ние сме готови да му дадем такова време на този министър , за да видим дали тези правилни стъпки ще бъдат направени". Това заяви пред БНР Ивайло Мирчев от "Да, България"...

публикувано на 27.08.24 в 13:32
Новият вътрешен министър Атанас Илков

Новият министър Атанас Илков: Няма да има сътресения в МВР

Няма да има сътресения в МВР. Това заяви новият вътрешен министър Атанас Илков при встъпването на поста. Той допълни, че хората в министерството трябва да работят спокойно. Новият вътрешен министър Атанас Илков уточни, че ако се наложат промени в МВР, те ще бъдат козметични и ще бъдат на места, на които това се налага заради слабата..

публикувано на 27.08.24 в 13:28
Атанас Атанасов и Кирил Петков

ПП-ДБ предлага кандидатите за еврокомисари да бъдат изслушвани в парламента

От ПП-ДБ предлагат номинираните за български еврокомисар от МС да бъдат одобрявани и гласувани от парламента. Това заяви съпредседателят Кирил Петков: "За това още днес ние ще напишем писмо и към министър-председателя, и към председателя на Народното събрание да придвижат максимално бързо нашата предложена процедура, така че всяка една номинация, която..

публикувано на 27.08.24 в 13:19