Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Памет за Георги Черкелов

БНР Новини
През 2009 година Георги Черкелов получи „Аскеер“ за цялостно творчество.
Снимка: БГНЕС

Възпоменателно тържество по повод 85-ата годишнина от рождението на Георги Черкелов ще се състои тази неделя, 12 юли, в ловешкото село Ъглен. Организатори на честването са кметството и народното читалище „Отец Паисий 1926“ в селото, където големият български актьор живя дълги години до смъртта си през 2012 година.
Георги Черкелов е роден на 25 юни 1930 година в град Хасково. След като учи три години право в Софийския университет, решава да завърши ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. През 1956 г. се дипломира със специалност актьорско майсторство и режисура. Започва кариерата си като артист във Врачанския театър. Играл е също така и на сцените на Младежкия, Сатиричния и Народния театър „Иван Вазов“. През 1982-84 г. е художествен ръководител на Хасковския театър, на чиято сцена се изявява не само като актьор, но и като режисьор. От 1985 до 1990 г. е директор на Плевенския драматичен театър.
Създал е над 100 роли в театъра, сред които са незабравимите му превъплъщения като крал Лир, Ричард Втори и Сократ. Има около 70 роли в киното, а от телевизионния екран огромна популярност му носи ролята на Богдан Велински в сериала „На всеки километър“.
Как жителите на село Ъглен ще почетат паметта на Георги Черкелов, разказа в „Артефир“ писателят Йото Пацов, който е един от инициаторите за честването.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.