Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българският център в Холандия помага безвъзмездно на над 300 наши сънародници годишно да се устроят там

Най-трудното нещо за един българин в чужда държава е да намери работа, жилище, училище за децата си и да осъществи комуникация с институциите. Затова три дами в Холандия, преминали по същия път, създават през 2012 година Български център. Те помагат безвъзмездно на около 300 наши сънародници годишно да се установят в чуждата страна.

Три българки в Холандия - Анна Стоева, Радина Данкова и Станка Стоянова създават преди 3 години фондация "Български център”. Той се финансира от общината в град Хага, както и по проекти от различни фондации.

Екипът е специално обучен как да консултира и да ориентира българските имигранти за техните права и задължения. Председателят на Центъра  Анна Стоева обясни за "Хоризонт”, че, според официалната статистика, след поляците българите са сред най-голямата имигрантска група в Холандия:

Трудностите, които изпитахме първите години, ни накараха да си "стиснем ръцете“ и да помогнем на нашите сънародници, които вече живеят в Хага или имат намерение да дойдат в Холандия. Нашата работа се състои в изпълнението на няколко проекти. Ние консултираме български граждани, които провеждаме в няколко квартала на Хага и им даваме информация как да постъпят, с кого да се срещнат, какви писма да напишат.

Когато хората са току-що пристигнали, имат нужда от жилище и ние им посочваме организации, които се занимават с това. Работата и училищата за децата също представляват проблем. В Холандия децата се записват няколко години преди да започнат училище и ние проверяваме къде периодът на изчакване е най-малък. Също така превеждаме писма от общината, от застрахователите и от данъчните агенции.

Освен безплатни консултации, Българският център организира и курсове по холандски език, финансирани от община Хага, водени от професионални преподаватели, курс по английски език, клуб за народни танци и, не на последно място, подпомага дейността на създаденото от фондациятаНово българско училище "Зора":

Организираме езикови курсове по холандски и по български език за чужденци и малки деца. Така възникна идеята за българско училище, което беше пилотен проект за нашата организация. Ние помогнахме на екипа на българското училище "Зора“. Само след една година екипът беше толкова силен, че те се отделиха от нас и започнаха самостоятелна работа. Тогава имаше 24 деца, разделени в три възрастови групи, обясни още Стоева.

Центърът планира да започне работа по нови проекти, свързани с обучение по компютърна  грамотност и работа със студенти:

Искаме да разширим дейността си и да работим за по-нататъшното утвърждаване на българската общност в Хага. Имаме желание да започнем работа с български студенти, защото голяма част от тях имат намерение да се върнат в България и там да приложат всичко научено в Холандия.

Работата, свързана с Българския център, изисква много време, енергия и постоянство, каза Анна Стоева и обясни, че нейният работен ден продължава 18 часа, но, по думите ѝ, всичко това си заслужава:

Формулата на успеха на нашия център е желание да помогнеш на хората, постоянство, отзивчивост и безсънни нощи. На българите, които искат да се установят за по-дълго в Холандия, пожелавам, освен да ни потърсят във „Фейсбук“ и на уеб-страницата ни, да бъдат много търпеливи, постоянни и да следват мечтите си!

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, Плевен

Куклените спектакли в Плевен отговарят на изискванията на covid мерките

При спазване на всички противоепидемични мерки се играят куклените спектакли в театър „Иван Радоев“ в Плевен. Билетите за тези представления са безплатни до края на месеца. Близо 70 зрители се възползваха от мобилната лаборатория за бърз тест преди представленията на Плевенския театър в последните две вечери. При максимален допустим брой зрители..

публикувано на 24.10.21 в 20:21

Предвиждат нови автобусни спирки по градската мрежа в Кюстендил

Предствата за изграждане на нови  автобусни спирки по градската мрежа в Кюстендил се допълат с  близо 22 000 лева, предвижда внесената за обсъждане в ОбС  даокладна  за актуализация на бюджета. Новите спирки ще бъдат поставени на местата с по-голям пътникопоток. Поставянето на нови като дизайн и функционалност спирки е част от реализирането на..

публикувано на 24.10.21 в 20:15
Алек Болдуин

Все още няма повдигнати обвинения срещу Алек Болдуин

Служителят, отговарящ за оръжията на снимачната площадка на филма "Ръжда", където Алек Болдуин стреля и уби операторката на филма, е бил на работа в деня на трагедията по съвместителство. Това съобщава  New York Post, като уточнява, че в началото на снимачния ден най-малко шестима души от екипа на филма са стачкували заради опасни условия на труд...

публикувано на 24.10.21 в 19:53

1 000 присъди годишно по-малко, ако продължи блокадата на назначенията във ВСС на Испания

Върховният съд в Испания ще издава около 1 000 присъди годишно по-малко и решаването на жалбите ще бъде забавено, ако се запази блокадата на назначенията във Висшия съдебен съвет. Това стана ясно от доклад на Върховния съд, чието съдържание се появи в медиите. В него се посочва, че нормалното функциониране на съда е „сериозно нарушено“, заради..

публикувано на 24.10.21 в 19:48

Художници промениха с инсталации знакови места във Велико Търново

Във Велико Търново петима художници от артгрупа „ДупИни“ промениха със своите скулптури и художествени инсталации знакови места по пътя на туристите в стария град.  Пет артинсталации промениха запустели фасади, руини от съборени къщи, но и знакови исторически и културни обекти в старинния квартал „Варуша – Юг“ във Велико Търново. Творбите..

публикувано на 24.10.21 в 19:25

Поредни проучвания на крепостта "Калето" край Мездра

Започнаха поредните археологически проучвания на антично-средновековната крепост "Калето" край Мездра.  Археолози от музея във Враца изследват вече повече от десет години крепостта.  При теренните разкопки, които сега започнаха, продължава проучването на праисторическите пластове на обекта. Те разкриват останки от най-ранното заселване..

публикувано на 24.10.21 в 19:22

Кръгла маса у нас за 76-годишнината от създаването на ООН

С видеоконферентна кръгла маса у нас беше отбелязана 76-годишнината от създаването на ООН. Председателят на Дружеството за ООН в България Владимир Сотиров подчерта, че ролята на организацията се утвърждава чрез създадените от държавите-членки специализирани агенции, програми и фондове: "Целите, принципите и задачите на ООН се доразвиват и..

публикувано на 24.10.21 в 19:17