Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лувърът показва египетски жрец в Музея на София

Снимка: sofiahistorymuseum.bg
След успешната "премиера" на тракийските царе в Лувъра, световноизвестният френски музей на свой ред представя изложба от своята богата колекция. Тя вече е гостувала в Пловдив, а от днес до 15 септември и софийската публика, както и многобройнитe гости на града могат да я разгледат в Музея за история на София. Това е експозицията "Среща с египетски жрец".

В експозицията са подбрани и могат да бъдат видени 22 археологически находки. Акцент и централна фигура е статуята на Нахтхорхеб - високопоставен сановник от 26-ата египетска династия (664-525 г. пр. Хр.), администратор на двореца, отговарящ за короната, началник на писарите, ръководител на отговорниците за магическите сили в дома на живота, говорител на Пе. Изработена от силифициран пясъчник, статуята е висока 1,50 м, с тегло над 700 кг, като в основата си и на гърба е с множество йероглифи, които дават  информация за увековечения човек. 

Сред останалите експонати са: статуя на Ха (фараонски писар и писар на фараонската трапеза), кутия с изображение на писар, оброчна стела на писаря Неферхотеп, разнообразие от корони, палитра на писар с два цвята мастило: черно и червено, и др.

За тези, които желая да научат повече подробности, могат да ползват екскурзовод, осигурен от Музея. 

За разлика от повечето изложби, настоящата не следва традиционния хронологичен начин на подреждане на експонатите, обясни директорът на музея Надежда Кирова.

Чуйте повече.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.