Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН осъди остро европейския подход към миграционната криза

Унгария настоява за допълнително финансиране от ЕС

| обновено на 25.08.15 в 13:32
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Териториалният суверенитет на страните от Европейския съюз не предполага, че границите им трябва да бъдат затворени пред миграционната заплаха. Това заяви специалният докладчик на ООН по въпросите на човешките права и миграцията Франсоа Крепо в критично изявление срещу действията на блока. Според Крепо въвежданите мерки от европейските страни "не работят" и не отчитат приетите политики, изискващи инвестиции в интеграцията на мигрантите.

Огражденията, използването на сълзотворен газ и други форми на насилие спрямо мигрантите и търсещите убежище, задържанията, непредоставянето на убежище, храна и вода, използването на езика на заплахата и пълна ненавист няма да спрат мигрантите, посочи Крепо.

Според него решението на проблема е да се осигури официален канал за влизане и пребиваване на мигрантите в Европа и вливането им в трудовата сила. Едва тогава ще може да бъде върнат контролът на границите.

Междувременно Унгария призовава за допълнителни средства от Брюксел, за да се справи с най-тежката бежанска криза от Втората световна война насам.

Призивите бяха направени от началника на премиерския кабинет Янош Лазар в интервю за в. "Модяр Хирлап". Европейският съюз разпределя средствата за граничен контрол по унизителен начин. Старите страни-членки обират средствата от новите, коментира Лазар.

Унгария, една от най-засегнатите страни от миграционния натиск, е регистрирала над 100 хиляди имигранти от началото на годината. За сравнение през цялата 2014 година общият брой на регистрациите е 43 хиляди.

До 3 хиляди бежанци, предимно от Сирия, се очаква да преминават всекидневно през Македония към Централна Европа през следващите няколко месеца. Това обяви днес говорителката на Върховния комисариат на ООН за бежанците Мелиса Флеминг в Женева.

Флеминг уточни, че изтеглянето на бежанците от Турция, Йордания и Ливан, където намериха първоначално убежище, се дължи на влошените условия в трите страни. Комисариатът призова 28-те страни-членки на ЕС да осигурят "справедливо разпределение" на търсещите убежище и изрази увереност, че Европа може да се справи с кризата, ако бъдат приложени "правилните мерки".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

М. Стоянова: Случващото се в Гърция и Италия може да се нарече хуманитарна криза

Това, което се случва в част от Гърция и Италия, отговаря на определението за хуманитарна криза. Изострена хуманитарна обстановка наблюдаваме на македоно-гръцката граница и македоно-сръбската граница, която крие риск за живота и здравето на..

публикувано на 25.08.15 в 13:10

Над 2 хиляди имигранти са влезли само за ден в Унгария от Сърбия

Рекорден брой от над 2 000 имигранти са преминали в понеделник сръбско-унгарската граница и са влезли в Унгария, която е член на ЕС. Този масов приток на имигранти идва няколко дни преди предвиденото за 31 август завършване на изграждането на ограда,..

публикувано на 25.08.15 в 14:53

Германия спира да връща бежанци във входните точки за ЕС

Германия спря да връща сирийски бежанци в страните, през които са влезли в Европейския съюз. Така Берлин на практика замразява прилагането на регламента от Дъблин, който предвижда мигрантите да кандидатстват за убежище в държавата, през която са стъпили на..

публикувано на 25.08.15 в 16:43
Димитрис Аврамопулос

Димитрис Аврамопулос: Европа ще предостави закрила на нуждаещите се

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос призова за още по-организирани действия на Европа срещу трафикантите на хора като част от мерките за справяне с разрастващата се миграционна криза на континента. В интервю за Би Би Си в Атина..

публикувано на 25.08.15 в 17:28
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на Държавната дума (долната камара на руския парламент) Вячеслав Володин.

Председателят на руската Дума: САЩ стоят зад ареста на основателя на "Телеграм"

Съединените щати стоят зад ареста във Франция на основателя и главен изпълнителен директор на комуникационната платформа "Телеграм" Павел Дуров, заяви днес председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин, цитиран от Ройтерс. Роденият в Русия..

публикувано на 27.08.24 в 10:16

Инцидент в НБУ, има затиснат

Срутване на тавана на аулата на Нов български университет е станало тази сутрин. От МВР обясниха ,че става дума за инцидент при ремонтни дейности. По първоначална информация има затиснат човек. На място са изпратени екипи на пожарната и..

публикувано на 27.08.24 в 10:16

Сърбия купува от Франция изтребители "Рафал"

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че сръбското правителство работи върху няколко споразумения с Франция преди посещението на френския президент Еманюел Макрон в страната тази седмица, включително върху споразумение за доставки на..

публикувано на 27.08.24 в 10:13
Герман Галушченко, министър на енергетиката на Украйна

Киев продължава да работи за покупката на ядрените реактори от България

Украинското правителство продължава да работи за покупката на два руски ядрени реактори от България в подготовка за зимата,заяви украинският министър на енергетиката Герман Галушченко в интервю за "Политико", предаде ТАСС.  Той прогнозира, че предстои..

публикувано на 27.08.24 в 10:11
Емил Георгиев

Емил Георгиев: Който държи главния прокурор, държи и ключа към безнаказаността

"Този ВСС не трябва да избира следващия главен прокурор.До момента този проверен състав на Висшия съдебен съвет е показал, че ако му е дадено нареждане да запази този или онзи, ще го запази, но ако му е дадено нареждане да го опраска, ще го опраска..

публикувано на 27.08.24 в 10:09
Найроби

Ядрената енергия - основна тема на срещата на върха Африка-САЩ в Кения

Кения е домакин на срещата на върха Африка-Съединените щати с основна тема ядрена енергия. Страната се е ангажирала да играе водеща роля в чистата енергия, според изявление на представители на изпълнителната власт.  Напредъкът на ядрените технологии е..

публикувано на 27.08.24 в 10:02

Намаление на цените на учебни помагала, дрехи и обувки за ученици в Гърция от сряда

Намаление на цените на учебни помагала, дрехи и обувки за учениците започва от утре в Гърция. Министерството на развитието се споразумя с производители и търговци за списък с по-евтини стоки за учениците. За да напазаруват всичко необходимо за..

публикувано на 27.08.24 в 09:57