Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмият фестивал „Северно сияние” започна в София

БНР Новини
„Северно сияние“ ще покаже две ексклузивни прожекции на визуалния пир „Бьорк: Биофилия” в края на фестивала
Снимка: сдружение „Позор“

Седмото издание на фестивала за кино от Скандинавия и Прибалтика „Северно сияние” започна с исландския филм „Купон на макс” отличен с награда за най-добър актьор (Олафур Дари Олафсон) на фестивала в Карлови Вари и с наградата на публиката от кинофорума в Корк. За първи път във фестивалната програма участват филми от Исландия със съдействието на Исландския филмов фонд.
И тази година организаторите от сдружение „Позор“ ни обещават една вълнуваща среща с алтернативното кино на скандинавските и прибалтийските държави. Българската публика ще гледа 15 премиерни заглавия от Дания, Естония, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция.
Сред акцентите на фестивала е новият филм на Сьорен Краг-Якобсен „Часът на риса” с 3 номинации за датските награди „Роберт” – за най-добър филм, най-добра актриса за Софи Грабьол и най-добра поддържаща актриса за Сигне Егхолм Олсен.
Новото шведско кино ще бъде представено от многократно награждавания филм с две награди от Международния кинофестивал във Венеция „Срещата на випуска”. Филмът е дебют за Ана Одел, която е режисьор, сценарист и изпълнява главната роля в продукцията.
Премиерно ще бъдат показани и два филма, които ще отбележат 150 годишнините от рождението на най-известния финландски композитор Ян Сибелиус  и забележителния норвежец Едвард Мунк. Това са „Сибелиус” - единственият игрален филм, посветен на композитора и „Викът на Мунк”.
„Северно сияние“ ще продължи до 1 октомври в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро Синема и кино Одеон.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.