Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори фестивал „Срещи на младото европейско кино“ в София

БНР Новини
Йоана Панкова, Ралица Асенова, Лена Руксел и Пиер Гийме (от ляво на дясно).
Снимка: Невена Праматарова

Кинообразованието ще е във фокуса на втория фестивал „Срещи на младото европейско кино“в София. Фестивалът започва на 1 октомври със семинара „Кино в началото на средното образование: Практики и европейски перспективи“ във Френския институт. За събитието са поканени гост-лектори от Франция, Румъния и Португалия. Те ще споделят своя опит в преподаването на киноизкуството в европейските училища и съществуващите програми, които могат да бъдат приложени и в България.

Фестивалът ще бъде открит тази вечер в Дома на киното с филма „Стела Марис" в присъствието на режисьора Джакомо Абрудзезе, получил голямата награда на най-артистичния балкански фестивал „Кустендорф" създаден от Емир Кустурица. На 2 октомври във Френския институт ще бъде представен филма „Хипократ" от режисьора на лентата Тома Лилти. Събитието бележи дигитализацията на зала „Славейков" във Френския институт и е подготвена с подкрепата на френския национален център за кино и анимация (CNC).

По време на фестивала до 5 октомври предстои да гледаме избрани филми от млади френски и европейски режисьори. Прожекциите са в Дома на киното, Френския институт и Културния център на СУ „Св. Климент Охридски“. Фестивалната програма и инициативите представиха Пиер Гийме, новото културно аташе на Посолството на Франция в България, Ралица Асенова от българо-френската културна асоциация „Изе“ и Лена Руксел, координатор на отдел „Кинообразование“ към Френския институт в Париж и на европейския проект CinEd.

Фестивалът „Срещи на младото европейско кино“ се организира от българо-френската асоциация „Изе“ и Френския институт. Проектът е съфинансиран от програма „Култура“ на Столична община.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.