Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Прочути композитори с творби за необичайни инструменти”: Екзотичните инструменти мюзет и хърди-гърди

БНР Новини
Музикалните инструменти мюзет (вляво) и хърди-гърди

Колко странни инструменти могат за бъдат използвани в класическите произведения, или за какви странни инструменти са писали прочути композитори? За това си говорим в звуковите хроники този месец.
Днес ще разберем някои от имената на композиторите писали за тромбон, саксофон, мюзет, хърди гърди.
В енциклопедиите ще откриете, че името му означава голям тромпет, че е меден духов инструмент и е познат от 15 век. Въпреки че има няколко разновидности най-използван е теноровия тромбон. Има алтов, басов, сопранов и контрабасов, които се използват рядко. Тембърът на тромбона е ярък и пробивен във високия регистър, и тъмен в ниския. През различни периоди инструментът претърпява промени, които водят да днешния тромбон, който се използва най-вече в симфоничните оркестри, но е задължителен също така за духовите и джазовите състави. Първото свидетелство е някъде от 1440 г., но не е сигурно точно за какъв инструмент става дума. През 1487 се споменава trompone или sackbut, термин използван до средата на 17 век. На него се свирило на тържества на открито, на концерти и литургии, в духови ансамбли, съпровождащи певци, както и в състава на оркестъра във Венеция в началото на 17 в. Прочути композитори от това време пишат за тромбон - Джовани Габриели, Клаудио Монтеверди, Хайнрих Шюц. В бароковия период по всякакъв повод инструментът е използван от Йохан Себастиан Бах и Георг Фридрих Хендел. Бах го използва в кантатите си, като дори понякога включва четири тромбона. Смята се че новият стил за писане с използването на тромбона в ораториите е въведен от Хендел и е популярен в началото на 18 в.
В Класическия период интересът към инструмента намалява. Йозеф Хайдн и Волфганг Амадеус Моцарт го включват в сакралните си творби. Като най-ярък пример се цитира „Туба мирум” от „Реквием” на Моцарт. Волфганг го използва и в оперите си. Вдъхновението за много от тези творби идва от виртуозните изпълнители, които били във Виена и Залцбург.
Вдъхновени от Лудвиг ван Бетовен романтиците масово включват тромбона в симфоничния оркестър, независимо дали става дума за симфонии, опери или други оркестрови композиции.
19 век го налага и в духовите състави - военни, брас или градски състави. Подобни оркестри не могат без тромбона. Феликс Менделсон налага и изучаването на инструмента в музикалните училища и консерватории - например в Лайпциг, след това и в Париж. Страстен защитник на тромбона е Фердинанд Давид, който пише концертино за тромбон и оркестър. 20 век донася и много солови и камерни творби за тромбон, джаз състави в различни варианти и изцяло тромбонови ансамбли.

Ще се спрем и на две вече почти изчезнали инструмента - мюзетът е от рода на гайдите и е характерен за бароковата епоха. Появява се във Франция в края на 16 век. Често е използван в музикални произведения, включително и в оперите на Жан-Батист Люли. Много творби за мюзет пише Жак Отьотер, както и Мишел Корет, който се интересува и от хърди гърди - инструмент съчетаващ струни и клавиши, подобен на цигулка, но с въртящо се колело, което замества лъка и трие струните. Мелодията се изпълнява чрез вид клавиши. Звукът, който възпроизвежда наподобява този на гайдата. Характерен е за Каталуня, Сардиния, Галиция и унгарската фолклорна музика. В бароковите времена за него са писали и други известни композитори, а днес е само като атрактивна притурка към различни специализирани състави.

Може би е логично инструментът изобретен от белгиеца Адолф Сакс да се нарича Саксофон. Идеята му била да създаде универсални инструменти за тогавашните духови оркестри, като естествена връзка между дървени и медни. Името е комбинация от Сакс и гръцкото - фони - звук. Саксофонът бил констуиран през 1841 г. и се използвал главно във военните духови оркестри. Има осем разновидности: сопранино, сопран, алт, тенор, баритон, бас, контрабас, субконтрабас. Най-често се използват алт-саксофон и тенор-саксофон. В симфоничния оркестър е използван в творби на Жорж Бизе, Жюл Масне, Морис Равел, Джакомо Майербер, Бела Барток, Сергей Прокофиев, Дмитрий Шостакович, Джордж Гершуин, Бенджамен Бритън, Албан Берги други. Използва се и от съвременни композитори, включително български.
Много композитори създават творби за саксофонен квартет - Александър Глазунов, Габриел Пиерне, Янис Ксенакис, Филип Глас.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Пием ли чиста вода? Как да филтрираме водата в домашни условия

Още от началото на света водата се върти в безкраен кръговрат. Понеже е добър разтворител, тя неизменно понася след себе си всякакви химически вещества и минерали наред с микроорганизми, твърди частици и още редица други примеси, с които влиза в досег по пътя си. Затова и съставът на водата навсякъде е различен. Огромният проблем настъпва..

публикувано на 20.12.23 в 10:40