Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама бедни румънци, говорещи полски

БНР Новини
„Двама бедни румънци, говорещи полски“ - 12 и 26 ноември в Театрална работилница „Сфумато“.

Това е най-мрачното и май най-сериозното нещо, което съм писала, макар и смешно. Разказва за двама младежи, нахлуващи в колите на шофьорите с твърдението, че са много бедни румънци, които говорят полски. Първата част на текста е за техния амок и бълнуване, а втората – за внезапното им пробуждане някъде в централна Полша, внезапна самота, отчужденост и зараждаща се битка на психики на живот и смърт.
Така полската писателка Дорота Масловска коментира своята пиеса „Двама бедни румънци, говорещи полски“. По този текст Десислава Шпатова създаде спектакъл, като част от проекта „Говорѝ“ на Сдружението за независим театър „Легал арт център“.
Избирайки този текст, вярвам, че влизането в кошмарите на съвременния антигерой е началото на неговото „метафизично пробуждане“ (Чоран), казва режисьорката на спектакъла.
Продуцент на проекта „Говорѝ“ е актрисата Снежина Петрова, която е и ръководител на департамент „Театър“ в Нов български университет (НБУ). Сценографията и костюмите са дело на Николета Алексиева, а ролите изпълняват завършили и настоящи студенти на програма „Театър“ в НБУ: Мартина Апостолова, Емануил Костадинов, Велислав Павлов, Симеон Гълъбов, Катерина Златарова, Диана Спасова, Митко Якимов и Росица Караджова.

Проектът „Говорѝ“ е осъществен с подкрепата на Полския институт в София, НБУ и Фондация „13 века България“. Премиерните представления на „Двама бедни румънци, говорещи полски“ можете да гледате на 12 и 26 ноември в Театрална работилница „Сфумато“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.