Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захари Карабашлиев: След 25 години преход все още не умеем да говорим за пари

Емил Савов: При добра воля евентуално увеличение за заплатите на протестиращите е възможно

Снимка: БГНЕС

Отношението към парите го наследихме от отвратителното ни комунистическо минало. Беше ни "насадено", че това е мръсна дума. 25 години по-късно продължаваме да не умеем да говорим за пари. Това каза писателят Захари Карабашлиев в предаването "Преди всички" по повод обявения за днес от работещите в библиотеките, музеите и галериите "Ден на недоволството". Работещите в тези институции протестират срещу ниското заплащане и недостатъчните средства за култура в бюджет 2016.
Според Захари Карабашлиев е нужен не политически, а граждански, обществен разговор:

Хората от библиотеките са най-малко силовата групировка на България. От обиколките си в България през последната година видях може би най-смислените, скромни и търпеливи хора, които заслужават повече от техните 400 лв. заплати. Крайно време е да заговорим за достойно заплащане... Благодарение на 25 години анархия и "преход" успяхме да превърнем в мръсна дума и думата "политика". Обърка се разговорът. Гражданският разговор се припознава като политически.

Учудвам се, че само тези колеги протестират днес, защото са малка част от цялото в публичния сектор, което изостава значително като възнаграждение, каза Емил Савов, заместник изпълнителен директор на Националното сдружение на общините. Той даде за пример сферата на социалните грижи, където много хора работят на минимална работна заплата. Според Савов сега е точният момент за поставяне на тези въпроси, а именно между първо и второ четене на бюджета в парламента. Савов допълни, че в бюджета има много резерви и при добра воля евентуално увеличение за заплатите на протестиращите е възможно.

Двата разговора можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Служители на музеи, библиотеки и галерии протестират срещу ниското заплащане

80% от работещите в музеите, галериите и библиотеките днес  се включиха в национален протест с искане за незабавно увеличаване на трудовите възнаграждения. По-рано през деня исканията им бяха предоставени на пресконференция в КНСБ, където..

обновено на 24.11.15 в 16:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради опасност от мълнии отлагат с два дни фестивала SOFIA LIGHTS. Билетите важат

С два дни се отлага началото на фестивала за имерсивни арт инсталации SOFIA LIGHTS, който ще се проведе в парк-музей "Врана". Това съобщи пред БНР Ясен Гешев от организаторите на събитието. Фестивалът трябваше да започне днес, но заради..

публикувано на 25.07.24 в 11:18

Николай Захариев: Д-р Илиев искаше духът на джаз фестивала да се доближи до този в Монтрьо

Идеята на д-р Илиев беше фестивалът в Банско (сега в Боровец) като дух да се доближава до този в Монтрьо. Това е много висока топка . Това каза пред БНР Николай Захариев, музикален директор на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Вече..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Виктория Бешлийска: "Нишка" е роман за изследването на женската сила

Сила.  Това е думата, която обединява седемте героини в новия роман на Виктория Бешлийска – "Нишка" . Женската сила като совалка на стан свързва съдбите на Скарлада, Ана, Зорка, Дана, Ружа, Мария и Йова. Няколко смели български жени, които..

публикувано на 22.07.24 в 09:10

Изключителен успех и престижни награди от 31-я Международен конкурс на ЮНЕСКО във Франция за деца от арт школа „Колорит“

Броени дни остават до откриването на Олимпийските игри в Париж. Но преди да бъде запален олимпийския огън в Париж на 26 юли, 4 500 деца и младежи от цял свят участваха в конкурса на  ЮНЕСКО на тема „Олимпийските игри от древна Гърция до съвременните игри...

публикувано на 21.07.24 в 05:33
Людмила Данова

Доброто винаги тържествува в разказите на Людмила Данова

"Вещица беше Виола" е един много интересен и полезен сборник с разкази на писателката Людмила Данова. Разказите в преобладаващата част не са необичайни, не са езотерика, но са почерпени от действителни случаи и събрани в образа на Виола -..

публикувано на 21.07.24 в 04:38
Концерт от „Дни на класиката“ в Балчик през 2023 г.

"Дни на класиката" в Балчик ще се проведат за 15-и път

Петнадесетото издание на музикалния фестивал "Дни на класиката" започва на 20 юли, събота , в Балчик.  Тази година в центъра на вниманието е клавирната музика, защото Община Балчик се сдоби с два нови рояла . Средствата за тях бяха събирани в..

публикувано на 18.07.24 в 17:04
 Проф. Ваня Добрева

Ваня Добрева: Когато човек се докосне до света на Александър Божинов, разбира, че животът е усмивка

Темата за историята като шарж, през живота и творчеството на родоначалника на българската карикатура Александър Божинов представяме в "Нощен хоризонт" с проф. Ваня Добрева . С нея говорим за човека, който положи основите на политическата карикатура..

публикувано на 16.07.24 в 12:17