Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания се пази от пряко участие във войната с "Ислямска държава" заради изборите

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Много интересно се развиват процесите в Испания след парижките атентати от 13 ноември. Страната е четвъртата икономическа сила в Европейския съюз (ЕС), където живеят и 300 000 българи.

Испания е единствената голяма страна в ЕС, която още не се е ангажирала официално с конкретно свое участие под определена форма във войната на Франсоа Оланд срещу "Ислямска държава". Причината е в предстоящите на 20 декември избори за нов испански парламент. Всякакви рискови действия, които могат да повлияят на настроенията на избирателите, в момента никак не са желани от премиера Мариано Рахой, който е амбициран да спечели за своята Народна партия нов мандат.

Буквално вчера френският премиер Манюел Валс се е срещал с кореспондентите на големи европейски медии в Париж, за да им разкаже коя европейска страна с какво ще съдейства на Франция в антитерористичните й действия. За Испания каза следното: Разбираме, че Рахой чака изборите, но несъмнено Франция е отворена за всякаква помощ, която би облекчила нашите операции в чужбина. Това си е открито подсещане - хайде, чакаме испанското включване!

Такова включване несъмнено е било консултирано неофициално. И ясен сигнал за това даде лично испанският външен министър Хосе Мануел Гарсия Маргайо. По една от испанските телевизии той буквално заяви, че испанската помощ за Франция може да се изрази в изпращане на повече испански войски в Мали и Централноафриканската република, където те да заместят френските.

Новото сега, след парижките атентати, е в активирания от френското правителство нов член в договора, който позволява в случай на военна агресия да се иска помощта на останалите 27 страни - членки на ЕС. Не е конкретизирано в какво може да се състои тази молба. Ние можем да сътрудничим и да изпълняваме този мандат по много начини - обмен на информация, логистична помощ, заместване на френските войски на някои терени, на които действаме заедно, като Мали и Централна Африка, за да могат те да освободят свои войски и да ги изпратят в Сирия. Или испанска намеса, каза испанският външен министър.

След остра реакция на испанското обществено мнение, което никак не е склонно към допълнително испанско военно ангажиране в чужбина, правителството в Мадрид даде заден ход. Вицепремиерката Сорая Саенс де Сантамария побърза да заяви, че изявлението на министър Маргайо е било само хипотеза, че Испания не е получавала никаква конкретна молба за съдействие от Франция. 

Очевидно изпробването на обществената реакция е дало сигнал за внимание към премиера Рахой, който иначе много държи да се представи пред избирателите като единствена опора за стабилността и сигурността. Той непрестанно повторя, че “сега не е време за експерименти” и че страната се нуждае от “хора с багаж и опит”. Слоганът на кампанията му е “Испания на сериозно”. При представянето на кандидат-депутатите на Народната партия той заяви: Ще покажем на испанците, че тук те имат сигурността, опита, хората, които ще направят и невъзможното, за да ги опазят.

Рахой силно размахва сега и "Антиджихадисткия пакт", който подписа през февруари с лидера на социалистите Педро Санчес. Желание да се присъедини към пакта изяви и лидерът на “Сюдаданос” Алберт Ривера. Но “Подемос” и Пабло Иглесиас не смятат да се присъединяват, там има други идеи за борба с тероризма. Същевременно Рахой сякаш създава един клуб на изолираните покрай този пакт и натъртва, че едва ли не всяка сила, останала извън него, е нелоялна към демокрацията, борбата с тероризма и защитата на европейските ценности:

Основополагаща е лоялността между политическите партии. Най-голямата грешка, която можем да направим в борбата срещу тероризма, е да допуснем различия помежду ни. Всяко решение, което ще взема по отношение на борбата с джихадисткия тероризъм, преди това ще бъде консултирано с партиите, които искат лоялно да сътрудничат в борбата с тероризма, каза Мариано Рахой.

Испания е много чувствителна към темата за тероризма. Там има местна дълга и болезнена история, свързана с дейността на баската терористична организация ЕТА. Но има и още една черна страница - най-големия досега атентат в Европа, който на 11 март 2004 г. отне живота на над 200 души, включително и българи, на мадридската гара “Аточа”.Това бе зловещото отмъщение за участието на Испания във войната в Ирак. Силното антивоенно движение, надигнало се тогава, е живо и до днес.

Пабло Иглесиас и неговата партия "Подемос" сега станаха инициатори за свикване на Съвет на мира, в който да се включат всички политически партии и обществени организации в страната с идеи за борба с тероризма, които обаче не се концентрират върху военните интервенции. Иглесиас представи конкретен план от 7 точки на своята формация. Предлага се например координиране на европейските разузнавания в антитерористичните им операции, както и проследяване на паричните потоци, които финансират терористичните групировки, включително чрез информация за банкови транзакции. В неделя ще е първата сбирка на този Съвет на мира. А в събота ще има шествие, организирано от широка подписка на интелектуалци срещу войната под мотото "Не от моето име". В подписката са например майката и братът на кинозвездата Хавиер Бардем - Пилар и Карлос Бардем, също много известни актьори. Там е и кметицата на Барселона Ада Колау, избрана с гласове на подкрепящи "Подемос". Там са и още много други ярки фигури от артистичния и интелектуалния живот на Испания. Те настояват, че изборът "сигурност или права" е фалшив и искат друг отговор на тероризма, който ще решава проблема в корена му.

В този дух бе и изказването на Пабло Иглесиас на следващия ден след парижките атентати :

Смятаме, че редицата интервенции не допринесоха за сигурността и свободата нито на европейците, нито на други народи. Сега повече от всякога компромисът, който олицетворява Европа, трябва да носи свобода за всички. Сред нашите ценности в никакъв случай не влиза отмъщението. Според нас военните интервенции през последните 15 години, спонсорирани и подкрепени от правителства на нашата страна, не послужиха за засилване на сигурността ни. Ангажираме се с мира, със свободата, с човешките права.

Целия коментар чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тошко Йорданов

Тошко Йорданов към Мицкоски: Докато говориш за български диктат, РСМ няма да влезе в ЕС

Поредното изявление срещу България, идващо от представител на властта в Република Северна Македония, отново покачва градуса на напрежението в дипломатическите отношения между двете страни. Това заяви в декларация от парламентарната трибуна председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов по повод заявеното от премиера на..

публикувано на 26.06.24 в 10:14
Найджъл Фарадж

Фарадж призова Зеленски "да търси мир"

Владимир Зеленски трябва да търси мир "или рискува да загуби всеки млад украинец", заяви лидерът на "Реформирай Обединеното кралство" Найджъл Фарадж, цитиран от вестник "Таймс". Лидерът на "реформаторите" вече беше остро критикуван за думите, че "Западът е провокирал Русия за войната в Украйна", но той отказва да отстъпи от становището..

публикувано на 26.06.24 в 10:11

Лили Кирова: Изкуството е най-красивият начин за включването на хора с увреждане

Хората с увреждания са част от обществото ни и могат да допринесат по-различни начини. На емоционално ниво за тях е по-важно включването им да е чрез изкуството, защото изкуството е красив начин да ги приемем в нашето общество. Това коментира в интервю пред БНР Лили Кирова, маркетинг мениджър на Полиграфия офис център, организатор на..

публикувано на 26.06.24 в 10:08
Йордан Тодоров

"Възраждане" иска "Росатом" да ремонтира парогенератор на АЕЦ "Козлодуй"

С декларация от парламентарната трибуна от "Възраждане" поискаха руската държавна компания "Росатом" да направи ремонт на проблемен парогенератор на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Депутатът Йордан Тодоров обяви: "В дългосрочен план това действие ще акумулира по-голяма печалба и надеждност на оборудването, съответно ще намали драстично и риска от..

публикувано на 26.06.24 в 09:57
Стоян Михалев

Стоян Михалев положи клетва като депутат на мястото на Христо Иванов

Стоян Михалев от ПП-ДБ се закле като депутат. Той влиза на мястото на отказалия се от мандата си Христо Иванов. С 212 гласа "за" и само един "въздържал се" (от ПП-ДБ) народните представители гласуваха оставката на Филиз Хюсменова от ДПС.  От Движението съобщиха и за промяна в ръководството си - за зам.-председател на групата е избран..

публикувано на 26.06.24 в 09:36
Ивайло Динев

Ивайло Динев: Имаме нужда от заздравяване на гражданското общество

Имаме нужда от заздравяване на гражданското общество.  Това обясни пред БНР политологът Ивайло Динев. "Хората са държавата. Гражданският контрол е важен за подобряване на демокрацията. Светът се промени с ролята на социалните мрежи. Хората малко се обединяват около каузи. В българското гражданско общество трудно се изграждат дългосрочни кампании...

публикувано на 26.06.24 в 09:29

Момче и момиче са задържани в София при акция на СДВР срещу наркоразпространението

Млад мъж и приятелката му са задържани при акцията на СДВР и Второ районно полицейско управление в столичния кв. "Надежда". Акцията е проведена снощи. Младият мъж, който е арестуван, е известен на органите на реда като наркоразпространител. При обиск в апартамента му са открити три плика с тревиста маса. При направените експертизи е..

публикувано на 26.06.24 в 09:25