Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформаторите с обща позиция за оставката на Христо Иванов – следващата седмица

| обновено на 10.12.15 в 12:23
Снимка: БГНЕС

Обща позиция на Реформаторския блок за оставката на правосъдния министър се очаква в началото на следващата седмица. Тогава ще бъде решено какво ще бъде поведението на парламентарната група, съобщиха за "Хоризонт" депутати от Блока. След Радан Кънев и Гроздан Караджов е възможно и други народни представители да заявят, че ще бъдат в опозиция, допусна заместник-председателят на Народното събрание от квотата на реформаторите Иван Иванов.

Вчера по време на гласуването на конституционните промени и подадената оставка на правосъдния министър Христо Иванов, съпредседателят на РБ Радан Кънев и депутатът Гроздан Караджов обявиха, че минават в опозиция в Народното събрание. Лидерът на ДСБ съобщи, че правителството повече не може да разчита на неговата подкрепа, а Караджов прогнозира, че поне 15 други депутати от Блока ще минат в опозиция. Последната информация обаче беше опровергана късно снощи, след като от пресцентъра на РБ определиха тези твърдения като спекулативни.

Днес в кулоарите на парламента депутати от РБ се въздържаха от крайни изказвания и заявиха, че ще изчакат общото решение на партиите в Блока.

С оглед на вчерашните събития, ДСБ най-вероятно ще вземе своето партийно решение, но министрите, излъчени от Блока, трябва ясно да заявят своята позиция, коментира Иван Иванов:

В променената политическа ситуация всеки един министър трябва да препотвърди, че той може да изпълнява реформите, за които се е ангажирал. Това е въпрос на личен избор. Ние сме в управлението, за да можем да правим реформи, а не да имитираме реформи.

Иван Иванов е мислил дали и той да мине в опозиция, и дали да изпълнява функциите си на заместник-председател на парламента, но ще остави това решение на парламентарната група.

Разбира се, ако тя реши за мен, не е никакъв проблем, но засега това е нещо, което не седи на дневен ред.

Димитър Делчев от движение "България на гражданите" подчерта, че министрите от Блока очакват общото решение на формацията и допълни:

Аз смятам, че трябва като вземаме решение, да го вземаме единно, ако ще минаваме в опозиция, да е заедно. Ако ще оставаме в управлението, да е заедно. Така солови акции и солови изказвания…

Мартин Димитров призова да се изчака:

Между другото, скоро ще има избор на нови министри и тогава ще трябва да има позициониране, включително и на РБ.

Засега не е обсъждана номинация за нов правосъден министър от квотата на реформаторите, каза Делчев, а на въпрос, дали Меглена Кунева може да продължи съдебната реформа, отговори:

Няма незаменими хора. Нека премиерът да вземе това решение, защото от него зависи. Не мога да кажа, няма предложение, не са обсъждани конкретни имена.

Не каза обаче, дали ще излъчат от редиците на реформаторите: Самата госпожа госпожа Бъчварова вчера каза, че има вариант ГЕРБ да предложат, така че решението е при тях, не е при нас.

Министърът на образованието Тодор Танев, чиято оставка беше обект на спекулации миналата седмица, коментира състоянието на Реформаторския блок:

Не знам точно кой е ръководителят на Блока, това не ми е ясно от дълго време насам. Бях сред тези миналия септември, които държахме да има формат на РБ, като политическа коалиция, което означава субект политически – това значи единство в някаква степен, тоест печат, устав, ръководител, ръководство и така нататък. На този етап ми се струва, че той действа по-скоро като предизборна коалиция, което е различно от единен субект. Единственият, който може да поиска моята оставка, това е премиерът, който ме е назначил.

Министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка след гласуването на промените в Конституцията вчера в НС. Настояването на Иванов прокурорската колегия във ВСС да не бъде доминирана от обвинители от професионалната квота беше бламирано с гласовете на всички партии без Реформаторския блок.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

НС реши: Прокуратурата с превес в своята колегия във ВСС

Народните представители разделиха Висшия съдебен съвет на две колегии – съдийска и прокурорска – с гласуваните на второ четене промени в Конституцията. С гласовете на ДПС се подкрепи възможността за парламентарен контрол на Народното събрание върху..

обновено на 09.12.15 в 17:29
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е..

публикувано на 13.07.24 в 20:11
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен,..

публикувано на 13.07.24 в 20:05
Пожар. Снимката е илюстративна.

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив. Междувременно от Областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че пътят от..

публикувано на 13.07.24 в 19:54

Удължиха с месец срока за подаване на предложения за концесия на минералните бани в Шипково

Община Троян у дължи с един месец срока за подаване на предложения за концесия на Шипковските минерални бани заради липсата на кандидат инвеститори. Кметът на Троян Донка Михайлова каза, че е имало кандидат инвеститор за минералните бани в..

публикувано на 13.07.24 в 19:42
Болницата в Кюстендил

Кюстендилската болница получи като дарение легла и оборудване

Кюстендилската болница получи дарение от легла, консумативи и оборудване. Дарител е Тракийският университет - Стара Загора. Съдействат Общината и Търговско-промишлената палата. Беше коментирано това, че сътрудничеството между Общината в..

публикувано на 13.07.24 в 19:28

Зеленски: САЩ са оказали голяма подкрепа на украинците, можем да забравим някои грешки

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че това, че американският му колега Джо Байдън се обърка и го нарече "президентът Путин", е грешка, която може да бъде забравена предвид подкрепата, която САЩ оказват на Украйна. Байдън погрешка нарече..

публикувано на 13.07.24 в 19:21