Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме Деня на българското кино

На 13 януари филмовата общност отбелязва Деня на българското кино. Празничната програма, подготвена от Националния филмов център, е под мотото „София в киното и киното в София“. В кината „Одеон“ и „Люмиер“ ще може да гледаме български филми, запечатали столицата ни в различните години.
По случай професионалния празник на всички, работещи в родната ни киноиндустрия Националния филмов център и НДК подписаха меморандум за сътрудничество, с който кино „Люмиер“ става премиерен екран на българското кино. Тази вечер там ще гледаме и новия български филм „София - 100 години столица на българското кино“ на Явор Веселинов, който ще бъде представен за първи път.
Денят на българското кино се отбелязва от 2005 година по инициатива на Националния филмов център. На този ден, преди близо век – през 1915 г., в столичното кино „Модерен театър“ се състояла премиерата на първия български игрален филм „Българан е галант“ на родоначалника на българското кино – режисьорът Васил Гендов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.