Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Кастрева: В новите учебници присъствието на българските автори е над 60 на сто

Заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева
Снимка: БГНЕС

Промените, които се правят в съдържанието на учебниците, са в резултат на анализите на екипа на МОН и предложения на учителите. Това каза в предаването „12+3“ заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева във връзка с информациите, че знакови произведения в българската литература отпадат от учебниците.

След пресконференция днес в МОН стана ясно, че "История Славянобългарска" на Паисий Хилендарски няма да отпадне от учебния материал, а ще се изучава в 9-и клас.

В програмите досега "История Славянобългарска“ се е изучавала в два класа – 6-и и 10-и, но във връзка с променената структура на образованието след приемането на новия Закон за училищното и предучилищното образование, когато основно образование се завършва в 7-и клас, първи гимназиален етап е до 10-и клас, съответно се преструктурира и учебното съдържание. За това по преценка и предложение на експертите и на учителите, уточни Кастрева.

Тя посочи, че творбите на Никола Вапцаров, за които също се заговори, че ще отпаднат, ще се изучават в 10-и, 11-и и 12-и клас, за да могат учениците не само да цитират стиховете му, а и да влязат във философията на неговите творби.

В новата структура на учебното съдържание присъствието на българските автори е над 60 на сто от всички изучавани автори, заяви заместник-министърът:

За нас е от изключителна важност да препоръчаме в учебните програми емблематични произведения на знакови български творци, а да не посочваме, например, цялата стихосбирка на Ботев. Защото това, в обема от много знания, учениците се демотивират, те се объркват. Учителите казват, на нас не ни достига учебно време, за да преподадем задължителната литература. И ефектът всъщност се превръща в дефект.

В новите образователни програми е съвсем различна композицията на обучението по История и цивилизации, каза още Ваня Кастрева:

Историческото познание върви в пряка свързаност на исторически събития и причинно-следствени връзки, както и обвързаност на световната и българската история. Когато са утвърдени учебните програми за 5-и клас, в тях се разглеждат епохите на праисторията и античността. В същото време обаче тук присъстват и първите сведения за живота в българските земи. В 7-и клас имаме учебно съдържание, което обхваща историческото развитие на българските земи от началото на Възраждането, 18-и век, до съвременността, но с изключително присъствие на процента българска история. А 10-и клас е цялостен курс по национална история.

Цялото интервю с Ваня Кастрева можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Проф. Тодор Танев

Министър Танев: "История славянобългарска" не отпада

Произведението "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски не отпада от учебния материал, стана ясно след пресконференция в просветното министерство.  По-добре е произведението да се изучава в 9-и клас, заради възрастовата психология , каза..

публикувано на 25.01.16 в 13:47
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доналд Тръмп беше евакуиран от предизборно събитие

Бившият американски държавен глава и настоящ кандидат за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп беше евакуиран по време на предизборен митинг в щата Пенсилвания.  Видео кадри показват как Тръмп се навежда, докато се чуват силни шумове, подобни на..

публикувано на 14.07.24 в 01:48

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е..

публикувано на 13.07.24 в 20:11
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен,..

публикувано на 13.07.24 в 20:05
Пожар. Снимката е илюстративна.

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив. Междувременно от Областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че пътят от..

публикувано на 13.07.24 в 19:54