Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

10 чуждестранни бизнес организации у нас разкритикуваха в отворено писмо случващото се в съдебната реформа, съобщава "Труд". Както у нас, така и в международните инвеститорски среди се засилва впечатлението, че в България има недостиг на върховенство на закона, коментират инвеститорите в писмо, адресирано до премиера, председателя на парламента, президента и вицепремиерите от кабинета. Под писмото са се подписали от Американската търговска палата, Германо-българската, италианската и френско-българската, допълва изданието.

Едва 22% от българите живеят с повече от 561 лв. на месец. Това е нивото на месечна издръжка за живот на един човек от четиричленно семейство, показват данни на КНСБ, цитирани от вестник "Сега". На тримесечна база най-голямо поскъпване има при зеленчуците и зеленчуковите консерви 5,5% показват още данните.

Пътни знаци за 1 млн и 500 хил. лева откраднати или строшени за година, пише "Монитор". По данни на агенция "Пътна инфраструктура", най-много се краде в района на Ботевград. Най-големият "удар" през 2015 г. е на третокласния път Витиня Горно Камарци, където крадци са задигнали над 1 километър мантинела.

"Война на такситата" във Варна водещо заглавие за "Стандарт". Поевтиняването на горивата в морската столица засили и конкуренцията в таксиметровия бранш. Една от компаниите в града свали тарифата си с 19 стотинки, до 60 за километър. Това е на прага на определената от общинския съвет минимална цена, въпреки това конкурентни фирми недоволстват, стигна се и до спречквания.

"Университетът във Велико Търново е във финансов капан и без държавна помощ затваря!". Това казва в интервю за "24 часа" ректорът на университета проф. Христо Бонджолов. По думите му, проблемът във ВУЗ-а не може да бъде решен на местно ниво, ето защо иска държавата да се намеси и да помогне.

НАП продава диаманти на търг това е акцент в "Новинар". Наддаването за петте ценни камъка ще започне от 3457 лева. Данъчните са обявили за продан основно селскостопански имоти на задлъжнели собственици. Прави впечатление оферта за 17 декара борова гора край шуменското село Кълново, с начална цена 6250 лева.

"В Сливенската епархия забраниха брака между православни и католици" - това е сред основните теми за "Телеграф". Изданието цитира сливенския свещеник Силвестър Янакиев, според когото "Хора от различни вери не могат да бъдат венчавани в православен храм". Решението е на епархийския съвет, ръководен от митрополит Йоаникий, и е разлепено в местните църкви.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Патриарх Даниил се поклони пред мощите на св. свщмчк Симеон Самоковски

Патриарх Даниил се поклони пред мощите на свещеномъченик Симеон Самоковски

Патриарх Даниил се поклони пред мощите на свещеномъченик Симеон Самоковски, който е покровител на град Самоков, предаде БТА. При посещението си в града патриархът беше посрещнат от кмета на общината Ангел Джоргов и духовници от Самоковска духовна околия и Софийска митрополия. Даниил оглави архиерейска света литургия в храм "Рождество..

публикувано на 17.08.24 в 17:18

Единият от ранените българи при сбиването в гръцки бар е в тежко състояние, другите двама са без опасност за живота

По случая с петимата българи, арестувани след сбиване в бар на гръцкия полуостров Халкидики, полицията в Гърция ще направи официално изявление, след като приключи разследването. Все още няма официална информация от екипа полицаи, които разследват инцидента между българи тази нощ в бар в Халкидики. От тримата ранени единият е в тежко..

публикувано на 17.08.24 в 17:11
Язовир

Областният управител на Велико Търново: Количеството вода в язовир "Йовковци" е задоволително

Областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков увери, че е задоволително количеството на водата в язовир "Йовковци", от който се захранва по-голямата част от населените места в региона. Здравков прехвърли отговорността на общините, че не са кандидатствали с проекти за подмяна на водопроводната мрежа. Протестиращите срещу безводието..

публикувано на 17.08.24 в 16:51
Володимир Зеленски

Зеленски: Украйна укрепва позициите си в руската Курска област

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в събота, че украинските войски са укрепили позициите и са разширили територията в района на Курск в Русия почти две седмици след тяхното нахлуване, предаде Ройтерс. Украйна твърди, че е превзела повече от 80 селища над 1150 квадратни километра в Курск от 6 август насам в най-голямата инвазия в..

публикувано на 17.08.24 в 16:39

Пожарникари се борят с голям пожар в лондонския Съмърсет хаус

Петнадесет противопожарни коли и около 100 пожарникари бяха изпратени в събота да потушават пожар в Съмърсет Хаус (Somerset House) в центъра на Лондон, като над града се виждат облаци от черен дим, съобщава Ройтерс. "Екипите се борят с пламъците, разгорели се на част от покрива на сградата", се казва в изявление на лондонската пожарна бригада,..

публикувано на 17.08.24 в 16:20

Иран е готов да пренася руски природен газ през своята територия

Иран е изразил готовност да пренася руски природен газ през своя територия, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на иранския посланик в Москва - Казем Джалали. Той е обявил позицията на Техеран по време на "Каспийския форум" в руския град Астрахан. Агенция ТАСС пък цитира думите на Джалала, че Иран е изключително заинтересован да..

публикувано на 17.08.24 в 16:11

Гранична полиция: Има интензивен трафик по границите с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция

За интензивен трафик по границите с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция съобщиха от Граничната полиция, предаде БТА. Натоварено е движението за товарни автомобили в посока Румъния на граничните пунктовете "Кардам", "Дуранкулак" и "Оряхово". Опашка от автомобили и камиони има при "Дунав мост" - Русе. Опашки от коли и камиони в..

публикувано на 17.08.24 в 16:07