Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Тодор Кантарджиев: Влажните кърпички помагат за предпазване от грип

Българите нямат практика и култура да носят маски по време на грипна епидемия

проф. Тодор Кантарджиев
Снимка: БГНЕС

Средностатистически случаите на заболели от грип намаляват. Това е валидно и за област Стара Загора, след като бяха взети мерки срещу грипната епидемия. През следващата седмица ще стане ясно дали местните власти ще обявят грипна епидемия в повече населени места. Това каза за "Хоризонт" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
 

Близки до епидемичните стойности се регистрират в Габрово и в Пазарджик.

След завръщането на децата в училище ще разберем дали ваканцията е прекъснала разпространението на заболеваемостта в София, където броят на потърсилите лекарска помощ заради грипни симптоми е сравнително малък, стана ясно от казаното от проф. Кантарджиев.

Една от мерките е да няма обща чакалня за болните с видимо грипни оплаквания с онези, които отиват да си премерят кръвното. Преди 30-40 години това беше много добре осъществявано, подчерта Тодор Кантарджиев и препоръча на личните лекари да организират отделни часове или отделни чакални за прием на пациентите с грипни симптоми.

В градския транспорт хората нямат практика да носят маски по време на грипна епидемия, за нас не е нормално, но влажна хигиенна кърпичка върши същата работа, когато някой кашля около нас, обясни още проф. Кантарджиев. Той посъветва хората да дизенфекцират ръцете след слизане от градския транспорт, защото българите са научени да кашлят с ръка на устата.

Заради слабото слънчево греене хората могат да вземат и витамин D след консултация с техния лекар. Българското кисело зеле и българските ферментирали туршии са прекрасен имуномодулатор, защото съдържат лактобацили и дрожди, заяви още Тодор Кантарджиев.

Той поясни, че доминиращият сега грип прави много бърза епидемия и много бързо свършва.

Грипните лекарства действат през първите 48 часа, след това са без ефект. Сред симптомите на грипа са температура, гърлобол и мъчителна кашлица.

Цялото интервю с проф. Кантарджиев чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Грипна ваканция за учениците в Пловдив и Стара Загора

От утре учениците в Пловдив са в грипна ваканция. Тази сутрин Регионалната здравна инспекция препоръча на Инспектората по образование да спре учебните занятия заради рязко увеличилия се брой болни. Над 30 са пациентите, които вече са приети в..

обновено на 08.02.16 в 16:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жертва и няколко ранени при руски удар по Краматорск

Един цивилен бе убит, а няколко - ранени при руски удар по украинския град Краматорск в Донецка област. Това съобщи в Telegram областният управител Вадим Филашкин. "Тази сутрин руснаците удариха обект от критичната инфраструктура в града с..

публикувано на 10.08.24 в 11:26

СФСМВР: С избора на служебен вътрешен министър трябва да се осигури спокойствие и устойчивост

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) публикува позиция, в която посочват, че с избора на служебен министър на вътрешните работи трябва да се осигури нужното спокойствие и устойчивост, за да има условия за работа и резултати...

публикувано на 10.08.24 в 11:10
Илияна Йотова

Йотова не очаква спадане на политическото напрежение след избора на Грънчарова - Кожарева

Вицепрезидентът Илияна Йотова не очаква да спадне политическото напрежение след избора на Горица Грънчарова-Кожарева за служебен премиер.  "Още повече - заявките за политическа употреба на служебните кабинети не са спирали и сигналите в това..

публикувано на 10.08.24 в 10:59
Концертите на Тейлър Суифт във Виена бяха отменени заради опасност от нападение

Седмицата: Предотвратиха "кървава баня" във Виена, размирици в Англия и нов глава на "Хамас"

"Русия доведе войната в нашата земя и следва сама да усети какво е сторила."  "В 5 ч. и 30 мин. сутринта на 6 август подразделения на украинските въоръжени сили на брой до хиляда души преминаха в настъпление, за да овладеят..

публикувано на 10.08.24 в 10:35

Чепеларе – домакин на Международно литературно четене "Жени в планината" за втори път

За втора поредна година Чепеларе е домакин на Международно литературно четене "Жени в планината". Събитието се организира от фондация "Елизабет Костова".  Тази вечер на площад "Олимпийски" в четенето ще участват писателки от България, Сърбия,..

публикувано на 10.08.24 в 10:15

За денонощие: Потушени са 135 пожара, има пострадал

Общо 135 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, има пострадал човек, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Преки материални щети има при 27 пожара, от които шест - в жилищни сгради, един -..

публикувано на 10.08.24 в 10:09

След протестите: Започват частични ремонти на водопроводната мрежа в Хаджидимитрово

След протестите с пътни блокади на хората от свищовското село Хаджидимитрово, заради безводието, водоснабдителното дружество започва частични ремонти на водопроводната мрежа. На общоселско събрание от водния оператор посочиха, че  с общинското..

публикувано на 10.08.24 в 09:53