Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК изрази съжаление за смъртта на двете мигрантки в Странджа

Снимка: БГНЕС

ЕК изрази съжаление за смъртта на жената и момичето, които загинаха от студа в Странджа, прекосявайки българската граница с Турция. В събота българските гранични служители откриха група от 19 мигранти от Ирак и Афганистан, премръзнали след преминаването на река Делийска. Повечето бяха спасени, но на място починаха момиче на видима възраст около 14 години и около 30-годишна жена. 

Говорителят на Еврокомисията Мина Андреева съобщи, че мерките по миграция ще бъдат основна тема на заседанието на комисарите в сряда:

Всяка загуба на живот е непростима. Точно затова спешно трябва да се действа и Комисията лансира план за овладяване хуманитарната криза по миграционния път на Западните Балкани. Всички предприети мерки за временен подслон ще бъдат част от доклада ни в сряда.

Еврокомисията ще направи специален отчет пред лидерите на Съюза на 18 февруари относно сътрудничеството на Турция за спиране потока от бежанци през границата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подменят осветлението пред двата терминала на летище София

От днес започва подмяна на уличното и парковото осветление на площите пред Терминалите 1 и 2 на летище София. До 10 септември са възможни затруднения с трафика, защото дейностите ще окажат влияние на подходите към терминалите, обясниха от аерогарата. От летището призовават пътниците да планират допълнително време за придвижване до двата..

публикувано на 12.08.24 в 09:00
Снимката е илюстративна

Локализиран е пожарът над Вършец

Локализиран е пожарът над град Вършец. Екипи обхождат опожарените места и наблюдават за  нови огнища. Пожарът над квартал "Изток" е овладян, съобщи тази сутрин кметът на Вършец инж. Иван Лазаров. До късно снощи четири екипа на регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Монтана, служители на горското в Берковица..

публикувано на 12.08.24 в 08:56

Илия Хрисимов, полицейски синдикат: Не защитаваме министъра, реагираме срещу опитите за политическа употреба на МВР

"Ние не сме организаторите. УС на синдикалната организация на служителите в МВР не участва в това събиране ". Това обясни пред БНР Илия Хрисимов, зам-председател на синдиката, след като н а Фейсбук страницата на Столичната дирекция на вътрешните работи се появи   съобщение за събиране на полицаи в12 часа днес - 12.08, пред НС заради "безпрецедентен..

публикувано на 12.08.24 в 08:55

Заради пожара край Атина: Евакуираха пациенти на две болници

Продължава гасенето на големия пожар, който избухна вчера до град Варнава близо до гръцката столица Атина. Още хора са евакуирани, сред тях пациентите на две болници. Огънят от пожара до Атина обхвана фронт 20 километра, като изгори горска растителност и много къщи. През цялата нощ продължи евакуацията на хора. Наложи се да изнесат..

публикувано на 12.08.24 в 08:51

Отбелязваме Международния ден на младежта

Днес е Международният ден на младежта, отбелязан за първи път на 12 август 2000 година. В България се чества от 2007 година. Чрез различни обществени и художествени прояви денят насочва вниманието към проблемите на младите хора, както и към тяхното участие в световните инициативи за опазване на околната среда, развитието на лидерските..

публикувано на 12.08.24 в 08:35
Лойд Остин

Лойд Остин е разпоредил допълнително американско военно присъствие в Близкия изток

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разпоредил допълнително американско военно присъствие в Близкия изток. Към региона ще бъде изпратена подводница с управляеми ракети. Ударната група на самолетоносача "Ейбрахам Линкълн" ще ускори разгръщането си там. Новината идва часове след информацията за телефонен разговор на Лойд Остин с..

публикувано на 12.08.24 в 08:32

Клемон Боло-Суков: Идеята беше да се обединим в името на спорта

Закриването на Олимпийските игри беше грандиозен спектакъл. Видях голяма веселба и хубави моменти.  Това каза пред БНР Клемон Боло-Суков от Дижон, който е докторант на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив.  Сбогом, Париж! Закриха летните олимпийски игри България на 26-о място в..

публикувано на 12.08.24 в 08:15