Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската общност в Чикаго отдава почит към безсмъртното дело на Апостола

Паметник на Левски в Чикаго
Снимка: Елена Цанева

Българската общност в Чикаго не в един, а в продължение на няколко дни отдава почит към безсмъртното дело на Апостола. В Чикаго има паметна плоча с лика на Дякона в храма “Св. София”, а в близост до другият български православен храм - “Св. Иван Рилски Чудотворец” преди близо година бе поставен и триметров бюст паметник.

Колкото повече ние знаем за своя народ, толкова повече ни уважават и другите държави и дори тук, в Америка, когато ние знаем повече и говорим повече за България, те повече ни уважават, казва председателят на българо-американския център за културно наследство в Чикаго Кина Бъговска.

Може би не само тя, а все повече българи, живеещи в Чикаго, започват да откриват тази истина и да търсят опора в своята самобитност и принадлежност към своя силен и горд народ.

Вчера сутринта в църквата “Св. Иван Рилски Чудотворец” бе отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий, а след това през целия ден хората минаваха да сложат цвете на паметника или на паметната плоча. Днес поклонението пред светото дело на Апостола продължава, а в съботния ден деца, учители, родители и родолюбци ще се включат в Олимпиада за Левски.

Преди 5 години по инициатива на българо-американския център и с подкрепата на Генералното консулство на България в Чикаго започна ежегодното организиране на Олимпиадата и както изглежда, тя вече се превръща в традиция.

В Олимпиадата за Левски тази година ще участват над 80 деца. Има театър на училище “Джон Атанасов” за залавянето на Левски под режисурата на техния историк Стоян Дечев, ще има викторина, ще има песни и танци, ще има рисуване на портрета на Апостола, заяви Бъговска.

В Олимпиадата за Левски ще има още и рецитиране на стихове за Апостола, изпълнение на революционни песни. Участниците ще бъдат представители от 11-те български училища в Чикаго и проблемът е, че въпреки желанието на децата, не е възможно да участват всички.

От 2005 г. насам българо-американският център за културно наследство представя всяка година и документална фотоизложба, дарена на българската общност тук от музея на Васил Левски в Карлово.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ИТН получи съгласие за подкрепа от депутатите от "Величие" около бившия ѝ председател Николай Марков

Партия "Има такъв народ" получи съгласие за подкрепа от депутатите от разпадналата се група на "Величие" около бившия ѝ председател Николай Марков, ако се стигне до съставяне на управленска програма и гласуване на правителство с третия мандат. Двете формации одобриха предложението на ИТН за ограничаване на правомощията на главния прокурор, неизпращането..

публикувано на 30.07.24 в 19:28
Пожарът в Малешевска планина, западно от река Струма, е възникнал към 12:30 часа между селата Микрево и Каменица. Димът се вижда от Благоевград.

30 пожарни гасят огъня край Струмяни, няма опасност за населението

В много тежки условия  продължава битката с огъня в Малешевската планина над община Струмяни . Засега опасност за населените места към границата с Република Северна Македония няма, каза на брифинг главният секретар на МВР гл. комисар Димитър Кангалджиев. Той потвърди, че огнената стихия е засегнала над 20 хиляди декара гори. Пожар е избухнал..

публикувано на 30.07.24 в 19:25
Горски пожар до село Кокошиняц, близо до Свети Николе, Северна Македония, 30 юли 2024 г.

Над 30 пожара са гасили огнеборците в РСМ днес, 15 от тях още са активни

Над 30 пожара са гасили огнеборците в Република Северна Македония днес, като 15 от тях са все още активни, а горещото време и вятърът затрудняват работата на пожарникарите. Усилията на аварийните екипи сега са насочени най-вече към Дойран. РСМ отново е потърсила помощ за справяне с пожарите, обхванали страната, чрез механизмът на ЕС за гражданска..

публикувано на 30.07.24 в 18:40

Оповестиха самоличностите на жертвите на атаката в Саутпорт

Три деца починаха след атаката с нож в английския град Саутпорт. Пет други и двама възрастни остават в тежко състояние. През последния час бяха оповестени самоличностите на жертвите на атаката. Това са три момичета на шест, седем и девет години. Родителите на 9-годишното дете са португалци, които живеят в Саутпорт.  Британският министър на вътрешните..

публикувано на 30.07.24 в 18:38

Над 44 хиляди декара гори са изпепелени от гръцката страна на Славянка

Над 44 хиляди декара гори са изпепелени от гръцката страна на Славянка северно от Серес. Тези райони горят вече 11-и ден.  Вече няма активен фронт на огъня, но противопожарните сили на място остават, заяви кметът на гръцката община Синтики Йоргос Тациос. В социалните мрежи той написа, че пожарът е възникнал от мълния. По думите му горящият..

публикувано на 30.07.24 в 18:16

Ана Боянова: Проф. Иво Керемидчиев е човек от бъдещето, посветил живота си на музиката

Проф. Иво Керемидчиев е човек визионер, човек от бъдещето, защото с голям размах и мисъл и действал с голям професионализъм. Всичко, което е правил е с приносен характер и в името на просперитета на специалността „Звукозапис“ и за българската музикална култура. Съжалявам, че не съм го срещнала приживе. Това каза за в интервю пред БНР Ана..

публикувано на 30.07.24 в 18:07

Евакуират 2 села в община Струмяни заради големия пожар в Малешевската планина

Евакуират жителите на селата Цапарево и Кърпелево в община Струмяни, област Благоевград,  заради бързо разрастващия се пожар, който избухна по обед в Малешевската  планина край границата с Република Северна Македония.  Пожар е избухнал край границата с РСМ Изключителна тежка остава ситуацията с пожара в планината Малешевска:..

публикувано на 30.07.24 в 18:07