Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Бразилска пеперуда зад моето рамо” – пътешествие в човечността

БНР Новини
Надя Фурнаджиева, Анна Колчакова и Весела Генова на представянето на книгата
Снимка: Венета Павлова

В литературния клуб „Перото” на НДК се състоя премиерата на романа „Бразилска пеперуда зад моето рамо”. Изданието е спечелило конкурс на Министерството на културата. Преди него авторът Анна Колчакова има две стихосбирки и един роман – „Възшествието на маймуните”. Пътешествие в човечността – така бих нарекла книгата, която се чете на един дъх. Вълнуваща история за съдбата на едно обречено дете от някогашните социални домове за изоставени деца. Извън този сюжет, в тъканта на книгата Анна Колчакова вплита лирически отклонения в курсив, в които засяга проблеми като дехуманизацията на обществото. 

СнимкаТази книга я направих така, че да могат да я четат и хора, които просто искат да видят какво ще се случи, като прескачат курсива -  каза в интервю за Радио България Анна Колчакова. – От друга страна, ако някой иска, след като види какво се случва в края й,  да се върне отново, да помисли върху тия неща, за които казах. Да си спомни за някои автори, ако ги е чел, като Алесандро Барико, Пабло Неруда и Христо Фотев и да си направи някакви асоциации. Мисля, че ще му бъда от полза в едно такова интересно пътуване.

Прекрасен роман, една от най-добрите български книги, излезли през последните месеци в издателство „Летера” – така неговият управител Надя Фурнаджиева определи романа на Анна Колчакова. И още:

Когато получихме по имейл ръкописа, аз полюбопитствах и веднага започнах да го чета. Подхванах го и не го оставих в рамките на няколко часа. Просто останах без дъх, докато го прочета. Книгата беше прекрасна. И аз полюбопитствах кой е авторът, защото, за съжаление, до този момент не познавах Анна Колчакова. Оказа се, че тя има вече издаден роман – „Възшествието на маймуните”, стихосбирки. Поговорих с нея и останах с впечатление от благия й тон и характер, че само такава авторка, която носи толкова много любов и доброта в себе си, може да пише подобен роман.

На премиерата книгата бе представена от доц. Весела Генова от Факултета по класически и нови филологии в Софийския университет „Св.Климент Охридски”:

Романът ни връща или пък ни пренася според възрастта и жизнения ни опит към 80-те години на ХХ век и към до неотдавна съществувалата система за отглеждане на изоставени деца „Дом майка и дете” – посочва тя. - Студентка, която по случайност попада на бригада в един такъв дом, открива в отделението, в което се отглеждат увредени деца, момченце, което смята за здраво. Борбата й за живота и за бъдещето на това дете е основната сюжетна линия в романа, около която се преплитат няколко значими и дълбоки смислови нишки. Те отпращат към проблемите на обществения и личния морал, смисъла на съществуването и сляпата случайност. Романът рисува уж импресионистична, а всъщност плашещо реалистична картина на духовността на българското общество от средата на 80-те години на миналия век. Тази картина е тъжна и отблъскваща.

Какво се крие зад необичайното заглавие на книгата? Бразилската пеперуда е свързана с Теорията на хаоса, чийто пионер е американският математик и метеоролог Едуард Лоренц. През 1962 година той прави изказване, озаглавено  „Може ли една пеперуда, която размахва крила в Бразилия, да причини торнадо в Тексас?”

Ето какво допълва Анна Колчакова: Аз съм я използвала като символ на хаоса, на случайността и на обречеността.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.