Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Китанов: Не знам дали скоро ще повторим такава жътва от български филми

БНР Новини
Фестът ще бъде открит с премиерата на филма на Станимир Трифонов „През сълзи”
Снимка: siff.bg

Рекордно количество са българските ленти, включени в програмата на ХХ издание на София Филм Фест. Достойно число за най-големия филмов форум в страната, а и за творчески град на киното от мрежата на ЮНЕСКО, какъвто е столицата. „София Филм Фест е в категорията „Стратегически събития” в календара на културните прояви в нашия град” – посочва Малина Едрева, председател на Комисията по образование, култура и наука в Столична община. Според нея ролята на местната власт, на институциите е да създават и развиват среда, в която хората на духа да имат условия за творчество.

Фестивалът е подкрепен както от Столична община, така и от Министерството на културата чрез Националния филмов център (НФЦ). Центърът подпомага и пазара на филмови проекти София Мийтингс. Ето как неговият директор Камен Балкански се обърна към екипа на феста:

Ако София Филм Фест не съществуваше, публиката не би видяла толкова хубави и толкова много български филми, подпомогнати от НФЦ. Тази година в програмата на фестивала ще видим 26 ленти, получили държавна подкрепа. От тях 11 са игрални, 9 – документални и 6 са копродукции. Това е изключително голямо и впечатляващо число, което показва как държавата чрез НФЦ подкрепя българското кино. Пожелавам честит рожден ден на София Филм Фест, защото, когато приятел става на 20 години и празнува тази годишнина с не какво да е, а с филмов фестивал, то това е достойно за отбелязване и поздравления събитие. А когато е подготвил за своите гости такава богата програма, събитието е фантастично. Пожелавам на добър час на организаторите. Най вече бих се радвал залите да са пълни, за което не се съмнявам. Празникът е празник тогава, когато в лицата и в очите на хората, които гледат филмите, се вижда радостта и вълнението, с което те са гледали това, което се случва на екрана.

Работен момент от „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син”на Иглика ТрифоноваТед КочевФестът започва на 1 март и ще продължи до края на месеца. В първия ден зрителите ще видят премиерата на филма на Станимир Трифонов „През сълзи” – за последиците от геноцида над арменците. Официалното откриване на киномаратона е на 10 март в зала 1 на НДК с лентата на режисьорът Иглика Трифонова „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син.” Тогава ще бъде връчена и Наградата на София на известния режисьор от български произход Тед Кочев, роден и живеещ отвъд Океана. Приза на столицата ден по-късно ще получи и прочутото филмово трио на Георги Стоев-Джеки, Георги Пенков-Джони и Христо Илиев-Чарли. Те ще покажат премиерно най-новата си съвместна лента „Добро утро, капитане”.

Мащабна е селекцията на филми в рубриката „Ново българско кино” , създадени в месеците от миналото до сегашното издание на София Филм Фест. Ето какво казва по този повод неговият директор Стефан Китанов:

Приза на столицата ще получи прочутото филмово трио Джеки, Чарли и Джони, участващо във феста с лентата „Добро утро, капитане”В рамките на този фестивал ще бъдат представени 13 български пълнометражни игрални филма, които са произведени от миналия март, от края на предишния фестивал досега. Три от тях ще имат своята премиера в рамките на фестивала, четири ленти ще участват в международни конкурси. 16 български документални филма ще бъдат показани за първи път в София, осем от тях ще имат световна премиера. Други осем ленти – български миноритарни копродукции, ще имат премиера на СФФ. Като прибавим и филмите от конкурса „Джеймисън” за късометражно кино, както и творбите, които ще бъдат показани на закрити прожекции в завършен или незавършен вид, ние представяме тази година около 55 български филма. Не знам дали скоро ще повторим такава жътва, но поне да й се насладим.

Снимки: siff.bg и архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.