Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Брюксел се провежда конференция за бежанската криза, организирана от българските социалисти в ЕП

Снимка: www.europarl.europa.eu

Посланиците на Македония, Сърбия, Хърватия и България в ЕС призоваха за намаляване потока от мигранти от Турция към Гърция. Дипломатите участват в Брюксел в конференция за бежанската криза, организирана от българските социалисти в Европейския парламент.

Страната ни изчерпва възможностите си и мерките по гръцката граница целят да се намали хуманитарния риск за сигурността, обясни посланикът на Македония в Брюксел Андрей Лепавцов. Според него Гърция трябва да контролира импровизираните лагери с мигранти, образували се от нейната страна по македонската граница:

Самото съществуване на тези лагери по дължината на нашата граница подхранва така нареченият "Балкански миграционен маршрут".

От 1 януари до момента над 87 хиляди мигранти са преминали през Македония, допълни Лепавцов.

Транзитът на хора от Македония през Сърбия вече достигна 100 хиляди души за последните два месеца по данни на посланика на страната в европейските институции Душко Лопандич:

Нито една държава сама не може да става лагер за толкова голям брой бежанци. Готови сме дори да участваме в европейска квотна система за разпределение, но трябва да се намери общо решение на кризата.

България разчита на европейската солидарност, ако миграционният поток се пренасочи от съседните страни към наша територия, стана ясно от българския постоянен представител в Евросъюза Димитър Цанчев:

Между Гърция и Турция има подписано и действащо споразумение за реадмисия, което обаче не се прилага в обема, в който би трябвало да се прилага, за да има видим резултат. Нашата амбиция е да се осигури договаряне на нови ангажименти, свързани с охраната на турските граници с Европейския съюз – морски и сухопътни. Република България има една от най-дългите сухопътни граници с Европейския съюз и ние очакваме, ако, недай си Боже, тази граница бъде подложена на засилен натиск, да има необходимата солидарност и подкрепа от страните-членки на Европейския съюз.

Конференцията е организирана от евродепутата на социалистите Илияна Йотова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Илияна Йотова

И. Йотова: Има риск да станем маршрут на мигрантите, ако се затвори гръцко-македонската граница

Гърция не бива да се превръща в огромен бежански лагер. Това е изключително опасно както за Балканите, така и за България. Тази позиция изрази пред "Хоризонт" евродепутатът Илияна Йотова преди организираната от нея конференция "Бежанската..

обновено на 01.03.16 в 09:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

До 10% по-евтина зимнина тази есен. Консервира се главно собствено производство

До 10% по-евтина зимнина  може да сложим тази година спрямо миналата година, коментира пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. Наблюдава се обаче доста  сериозно намаляване на този тип дейност ,..

публикувано на 05.09.24 в 08:57
Прити Пател

Прити Пател отпадна първа от битката за лидер на Консервативната партия във Великобритания

Във Великобритания Прити Пател отпадна първа в започналата надпревара за нов лидер на Консервативната партия на мястото на Риши Сунак. Петима претенденти продължават напред, без за момента да се очертава явен фаворит. Робърт Дженрик води..

публикувано на 05.09.24 в 08:49
Снимката е илюстративна

В Италия: Санкционираха шофьор на българска фирма – не почивал две седмици

В Италия санкционираха шофьор на камион от българска фирма превозвач заради това, че не е почивал в продължение на две седмици. Това е станало при  проверка на полицията в Неапол. Установила, че 51-годишен шофьор на камион на служба в български..

публикувано на 05.09.24 в 08:38

Белият дом се опитва да представи ново предложение за примирие в Газа

Белият дом се опитва да представи ново предложение за примирие в Ивицата Газа, съобщават американски и египетски източници, цитирани от агенция Ройтерс. Според представител на администрацията във Вашингтон, вече е постигнато споразумение по..

публикувано на 05.09.24 в 08:36
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Бюджетният дефицит е над 3 милиарда. Картината се влошава

Данните са тревожни, защото не отразяват реалната картина за дефицита в хазната. През пролетта БНБ направи вноска в бюджета, която не беше длъжна да прави и която не може да очакваме да се случва ежегодно. Ако прибавим тези над 600 милиона лева,..

публикувано на 05.09.24 в 08:31

Със заупокойна молитва отбелязват 1 г. от смъртоносното наводнение в Царево

Заупокойна молитва и молебен за благодат ще бъдат отслужени в Царево една година след наводненията в общината, при които загинаха 4-ма души. Въпреки усилията възстановителните дейности след бедствието продължават.  Една година по-късно общината още..

публикувано на 05.09.24 в 08:19
Аналена Бербок

Бербок на посещение в Близкия изток, търси перспективи за спиране на огъня в Газа

Германският външен министър Аналена Бербок ще посети Близкия изток за разговори с регионални лидери относно перспективите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа и освобождаването на израелските заложници, предаде ДПА. Днес Бербок ще разговаря..

публикувано на 05.09.24 в 08:14