Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според него "гръмоотводът" няма да е "Възраждане"

Доц. Петър Чолаков: Не искам да съм на мястото на ЦИК - да избираш между Пеевски и Доган

"Става дума за битки между някакви олигархични върхушки. Който и да надделее, резултатът за демокрацията няма да бъде печеливш", отбеляза политологът

| Интервю
Петър Чолаков
Снимка: Савина Спасова

"Очевидно партийната система не може да отговори на исканията на голяма част от избирателите. Все повече намалява избирателната активност, все по-малко хора отиват да гласуват и това рефлектира включително върху парламентарно представените политически партии". 

Така политологът доц. Петър Чолаков обясни пред БНР напрегнатата политическа обстановка в страната. 

"Въпросът е защо са тези сътресения в партийната система и то в такива непоклатими политически формации като ДПС, които изглеждаха абсолютно монолитни, образец за здраво партийно семейство. Там не се очакваше да има разпад. Навсякъде другаде имаше такива очаквания, само за ДПС нямаше", коментира той. 

За него е любопитен въпросът защо при двете формации, които са най-големи губещи на гласове на последните избори в сравнение с по-предишните, няма такава дълбока драма и криза. При ГЕРБ някой да е чул да се говори за разпад, попита политологът. Според него партията на Бойко Борисов е най-монолитната в момента. Там пък има друга драма - с кого ще се коалират след изборите, добави той.

За ПП-ДБ Чолаков смята, че ще успеят да се разберат. Въпросът е какво става с лидерите, пита той и подчерта, че лидерска битка там няма. 
Всяко партийно семейство има лична трагедия, отбеляза политологът в предаването "Преди всички". 

Не искам да съм на мястото на членовете на ЦИК - да трябва да избираш между Пеевски и Доган, каза още той и обясни: 

"В тази държава има като че ли лица, политически фигури, които са просто над закона. Кой ще си направи такава услуга, че да "предпочете" единия пред другия. Те трябва много да внимават". 
Доц. Чолаков не знае как ЦИК ще направи избора на кой да остави марката "ДПС": 

"Става дума за битки между някакви олигархични върхушки. Който и да надделее, резултатът за демокрацията няма да бъде печеливш. Това е много лоша новина за България. Оттук ще направим и друга прогноза - избирателите пак няма да останат доволни и няма как това да рефлектира в положителен план върху избирателната активност". 

Според него и драмата в БСП е потресаваща. Корнелия Нинова акумулира доста врагове и беше ясно, че ще дойде "една нощ на дългите ножове", смята той. Какво печели БСП и социалистите от тези борби по върха - това е въпросът, допълни политологът и изказа съмнение, че ще спечелят нещо. 
Доц. Чолаков не смята за сигурно, че "гръмоотводът" на всичко това ще бъде "Възраждане" - че те ще успеят да привлекат недоволството от другите политически сили. Според него ще се появят нови проекти.

Цялото интервю на Диана Дончева с доц. Петър Чолаков в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украйна критикува Монголия, че не е арестувала Путин

Украинското министерство на външните работи критикува Монголия, че не е арестувала руския президент Владимир Путин, който е на официална визита в страната - първа след издадената заповед за арест от Международния наказателен съд. Говорител на ведомството се закани, че Украйна ще работи със своите съюзници, за да гарантира, че Монголия ще понесе..

публикувано на 03.09.24 в 12:16

Грънчарството - емблематично за Берковица

В Берковица някога са се развивали много занаяти като бубарство, бакърджийство, златарство, коларо-железарство, грънчарство. Типичните за берковското грънчарство форми са трапезната керамика и предметите за бита като паници, гърнета, ръкатки, вази и кани. Най-впечатляващата от всички съдове обаче и до днес си остава "Дяволската кана"...

публикувано на 03.09.24 в 11:57
Румен Радев

Румен Радев: Иван Гарелов осъзнаваше мисията да служи на обществото с критични и безпристрастни позиции

"В лицето на Иван Гарелов днес обществото ни се раздели с една от най-забележителните личности на българската журналистика, която до края на дните си отстояваше истината с почтеност и просветеност". Това заявява президентът Румен Радев по повод загубата на уважавания журналист и общественик. В съболезнователния си адрес държавният..

публикувано на 03.09.24 в 11:51
Атанас Запрянов

Запрянов: Изпратените на Украйна самоходни артилерийски установки са с отпаднала необходимост

Министърът на отбраната Атанас Запрянов потвърди, че България е изпратила на Украйна самоходни артилерийски установки "Гвоздика". Той уточни, че това е въоръжение с отпаднала необходимост, поради което не се налага изрична нова санкция на Народното събрание.  България е изпратила осем пакета с въоръжение, техника и боеприпаси на Украйна. Всички..

публикувано на 03.09.24 в 11:33
Жители на община Кочериново продължават протестите си на подходите или на единствения път за Рилския манастир.

Експерти проверяват причините за водната криза в община Кочериново

Групи експерти от ВиК холдинга и от операторите в Перник, Благоевград и Кюстендил ще проверят състоянието на 9-километровия водопровод до Кочериново. Целта е да се изяснят причините за водната криза в града и 10-те села на общината, които от седмица са на воден режим, а за някои селища се подава вода през два дни.  Местните хора продължават..

публикувано на 03.09.24 в 11:25

Продължава акцията по почистване на тонове умряла риба в морето край Волос

Кметът на гръцкия град Волос призова никой да не влиза в морето. Продължава акцията по почистване на тонове умряла риба. В събота местните власти обявиха извънредно положение заради опасността от екологична катастрофа. Забранено е къпането в няколко плажа около района на инцидента, но според местния кмет, никой не знае дали не се..

публикувано на 03.09.24 в 11:11
Президентът Румен Радев

Радев - специален гост на тържествата за 50 години град Гурково

Президентът Румен Радев ще участва в тържествено отбелязване на 50-годишнината от обявяването на Гурково за град. На открита сцена на площада тази вечер държавният глава ще поздрави жителите и гостите на града по повод празника. В рамките на посещението Румен Радев  ще проведе среща с ръководството на общината.

публикувано на 03.09.24 в 11:03