Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стилиян Иванов с книга за безсмъртието на човешката душа

БНР Новини
Стилиян Иванов на представянето на книгата му.
Снимка: Венета Павлова

„ВG ТАЙНАТА. От Орфей до Ванга” – под това заглавие излезе книгата на известния режисьор Стилиян Иванов. Авторът я нарича кино-книга, тъй като в основата й са филми, снимани от него. Впрочем, той е автор и режисьор на повече от 40 документални ленти, някои от които се разпространяват в цял свят.

Причината тази книга да е факт, е че един мой дългогодишен приятел – Мартин Радославов, непрекъснато ми казваше: „Нямам време да гледам филмите, кажи ми с няколко думи за какво става въпрос.” Това не беше много добра оценка за нещата, с които се занимавам, но пък той ме стимулира да нанеса на хартия всички тези впечатления, които съм придобил от срещите ми с хора и идеи. Хора, които подобно на мен и на голяма група мои приятели, вярват в безсмъртието на човешката душа. И в това, че всеки от нас идва на този свят като поредица от прераждания единствено и само с цел да се усъвършенства, противно на общоприетата представа, че ние сме тук, за да ядем, пием и се размножаваме. Мартин беше доста упорит, настоявайки да напиша тази книга, която излезе в издателство „Апостроф”. Благодаря им от сърце.

В началото на 1996 година Стилиян Иванов и голямата българска актриса Невена Коканова гостували на пророчицата Ванга. Впрочем, когато бил дете, тя излекувала заекването му. Години по-късно той нямал куража да си признае, че иска да снима филм за нея. След двучасовото им гостуване Ванга го окуражила: Знам за какво си дошъл. Ке стане. И станало. В книгата можем да прочетем и за чудесата, свързани с преподобна Стойна – пак в този край на страната. В църквата, в която тя живяла, и днес се стичат хора от България и съседни страни да търсят изцеление. В изданието е представена и друга българска  ясновидка – Вера Кочовска. Когато я канят в Япония и я подлагат на сложни изследвания, става ясно, че тя може да промени киселинността на водата, градуса на алкохола и кръвното налягане. Феноменалната Вера разчита древни книги, чете мисли на японски, лекува безнадеждно болни.

Книгата ни среща и с лечителя Петър Димков, създал тритомника „Българска народна медицина” и спасил живота на хиляди българи. Каква е тайната на дълголетието според него? Чиста съвест, добро сърце и умереност във всичко. Живейте братски, човешки.  Господ е дал Десет заповеди, но Христос ги е свел до една и тя е: не прави на другите това, което не искаш на теб да правят. Дъщерята на лечителя – художничката Лили Димкова, също е представена в томчето. Ето как редакторът на книгата Драгомира Иванова се обърна към автора й:

Аз искам да ти благодаря за това, че ме допусна до твоя свят не за първи път, благодарение на работата заедно. И с това ме приближи до хората, за които си писал и си направил филми. Знам от самото начало, че тази книга е училище по живот, който е по пътя на духовното.

В книгата читателят ще научи повече за тракийската цивилизация и великия Орфей, ще навлезе в мистичния свят на дервишите, ще получи полезни съвети за живота, здравето, любовта, приятелството.

Това, което предстои да се случи, е че през тази година подготвяме два филма, единият от тях е за шаманизма – разказва Стилиян Иванов. – Започнахме през декември месец миналата година, когато пътувахме до Канада. Срещнахме един уникален човек от племето Леден кристал. Аз самият бях изненадан от факта, че нещата, за които говореше, вече ги бях чувал в Индия, в Турция, в Египет. А той твърдеше, че не е чел книги, защото знанието, което има да предаде, е неговото извечно знание, на неговия род, на неговото племе. И през цялото време говореше именно за прераждането на душата и за смисъла на човешкия живот. Това е единият филм. Другият е посветен на Нешка Робева. Тази година тя става на 70. Избра мен като режисьор да разкажа за нейния живот по повод юбилея й.

Снимки: Венета Павлова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.