Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свидетели от камък: паметници от социалистическото минало в България

Снимка: iefem.bas.bg

Международна научна конференция „Героично изкуство и социалистически реализъм. Памет и репрезентации на социалистическото минало в България” и фотоизложба „Свидетели от камък. Паметници от социалистическото минало в България” ще се състоят на 11 март в Института по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН.
Конференцията е посветена на новите изследвания на монументалното изкуство от социалистическия период в България и на процесите в паметта за т. нар. „близко минало“. Ще бъдат разгледани основни тенденции и примери, свързани с преосмислянето на героичното в постсоциалистически контекст и преобразуването на местата на памет след 1989 година. Участниците ще дискутират и въпросите свързани със съхранението и разрушаването на паметниците от това време и променящите се режими на тяхното помнене и интерпретация.
След края на конференцията в 17.30 часа в Огледалната зала на Националния етнографски музей ще бъде открита и фотоизложбата с фотографии и видеопрезентации на паметници и мемориални места, заснети от Лука Понкироли, Линда Ферари и доц. Николай Вуков по време на теренните им пътувания из страната от 2008 година насам. Посетителите ще се запознаят със стотици документирани примери за монументално изкуство от периода на социализма, които разкриват културните политики и някои от трансформациите на тези места на памет след промените у нас.
Конференцията и фотоизложбата са част от международния проект „Нашите герои. Идеология, идентичност и социалистическо изкуство в Нова Европа“. Интердисциплинарният проект за наследството на социализма в европейското изкуство на XX век обединява съвременни артистични практики с изследователска работа, както и дейности за въвличането на широката публика в противоречивата тема за социалистическото изкуство в културен, социално-идеологически и политически контекст. Проектът е подкрепен от програмата „Творческа Европа“ (2014 – 2020) и предвижда организирането на серия от изложби, артистични прояви, международни конференции и семинари в Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Албания, Полша, Сърбия и България. От страна на Института по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН (ИЕФЕМ) в проекта участват доц. д-р Николай Вуков и гл. ас. д-р Светла Казаларска.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.