Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между ЕС и Турция ще има не сделка за бежанците, а компромис

| обновено на 17.03.16 в 16:53

28-те държавни лидери от ЕС отново се събират в Брюксел, за да решат дали да сключат споразумение с Турция за спиране на мигранти и обмен на бежанци. Няколко правителства, сред които и това на България, имат резерви относно сделката и условията, които поставя Анкара, за да спира потока от хора през границите си. 

Става дума за сделка на ЕС с Турция, но тази сделка не е лесно решение, така коментира предстоящата среща на Брюксел за Радио Пловдив геополитическият анализатор и ръководител катедра „Политическа география” в СУ „Климент Охридски”  доц. д-р Марин Русев. Аз съм песимист, че тази сделка ще се осъществи, ако трябва да реши проблемите на 100 %. Защото все още, може би, нито Европа, нито Турция знаят точно какво искат да получат и да дадат.

Според него председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер демонстрира все по-голяма непоследователност. Той твърди, че ЕС ще получи, каквото иска, но в същото време обяви, че Турция поне още 10 години няма да е готова за членство в ЕС. Затова не сделка или договорка, а компромис, може би, е точната дума за това, което ще се случва в Брюксел, коментира още Марин Русев.

Споразумение обаче не зависи само от Европа или от Турция. Не трябва да забравяме и интересите на САЩ. Цената на сделката се покачва все повече. Някои страни от ЕС, като Испания и Италия, се опитват да водят и собствена политика по мигрантската криза, защото са повече засегнати от бежанската вълна, добави Русев.

Той беше категоричен в прогнозата си, че ще има още доста срещи между ЕС и Турция преди да се изясни истинската позиция и на двете страни по споразумението.

България не е готова за сериозни бежански трусове и ситуацията при нас също е тежка, защото тепърва може да изпитаме това, с което се сблъскват Гърция и Италия. Затова България трябва безрезервно да подкрепя Гърция. Просто е - ако Гърция не издържи като държава на мигрантския натиск, България ще бъде също съсипана от бежанците. Ние сме в толкова тежка ситуация, че сами не можем да предположим какво може да ни се случи, предупреди Марин Русев.

Нашите политици трябва да артикулират не само егоистичния ни интерес, а и подкрепа за Турция, като същевременно искаме всичко, което турското правителство може да направи, за да смекчи мигрантския натиск.

Според Русев държавата ни отдавна се движи на автопилот и нямаме модели, които да проиграват разнообразни ситуации. Срещу нас стои огромна бежанска маса, която може бързо да изчерпи не само българския, а дори германския ресурс. Затова трябва да работим с всички страни на ЕС и да търсим това сътрудничество, защото сами не можем да се справим с евентуалната криза.

Може би е дошло времето да разберем, че по-добре е Турция да стане член на ЕС, отколкото други страни от далечната част на Източна Европа, които ще нахлуят в това пространство и трудно ще се впишат в него.

Иначе бежанците-номади идват в Европа, не за да се съобразяват с европейските ценности, а за да наложат своя начин на живот, коментира още Марин Русев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.