Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Гърция и Турция спазват законосъобразно споразумението с ЕС за връщане на мигрантите

Снимка: БТА

До момента Гърция и Турция спазват законосъобразно споразумението с Европейския съюз (ЕС) за връщане на мигрантите, смята Еврокомисията. От тази сутрин Анкара започна да приема обратно всички нелегално пристигнали на гръцките острови, след като техните документи са били разгледани съгласно европейските стандарти. В замяна ЕС вече прилага своя ангажимент за всеки върнат сириец да приема по един бежанец директно от турските лагери.

Турция е допуснала обратно на своя територия около 200 души съгласно сделката с лидерите на ЕС. От тях 147 са икономически мигранти, които нямат право на убежище.

За всяка върната в Турция лодка, от там ще излита самолет с хора за преселване, каза говорителят на комисията Маргаритис Схинас.

Това е новата схема за управление на миграционния поток по един организиран и прозрачен начин.

Споразумението предвижда срещу всеки върнат сириец европейците да приемат друг директно от бежанските лагери в Турция. Комисията не потвърди дали сред върнатите днес е имало сирийци. Въпреки това 32-ма души са заминали за Германия, а 11 за Финландия. Трета група със сирийски бежанци в Турция се готви да бъде превозена за Холандия утре.

Данните на ЕС показват, че броят на нелегално пристигащите на гръцките острови през Егейско море намалява през последните 15 дни, но все още потокът не е спрял напълно. На 20 март нелегалните влизания са били 1667, а вчера едва 200.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В Турция пристигнаха първите мигранти от Гърция

Тази сутрин около 9.30 часа българско време на пристанището в турския град Дикили, провинция Измир, акостира първият ферибот-катамаран с около 200 мигранти, които бяха експулсирани от гръцкия остров Лесбос. Така фактически започна изпълнението на..

публикувано на 04.04.16 в 11:47

От островите Лесбос и Хиос започна операцията по връщане в Турция на незаконните мигранти

От островите Лесбос и Хиос започна операцията по връщане в Турция на незаконните мигранти. Гръцката морска охрана е подсилена със специализирани полицаи от други европейски страни. Властите увеличиха охраната в бежанските лагери, за да не се стигне до..

публикувано на 04.04.16 в 11:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу..

публикувано на 14.07.24 в 09:18
Едуард Милибанд

"Покривна революция" ще сваля сметките за ток във Великобритания

В Обединеното кралство новото лейбъристко правителство на Киър Стармър днес ще разкрие планове за така наречената "революция по покривите", която ще доведе до още милиони домове, оборудвани със слънчеви панели, за да се намалят битовите сметки за..

публикувано на 14.07.24 в 09:03

Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса, предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун, съобщават пожарникарите...

публикувано на 14.07.24 в 08:58

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите у нас

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната тази седмица отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предава БТА. Индексът на..

публикувано на 14.07.24 в 08:26

Над 400 млн. паунда ще похарчат на Острова в кръчми и магазини за финала на Евро 2024

Най-малко 405 милиона паунда се очаква да бъдат похарчени в кръчми и супермаркети за финала на европейското първенство по футбол тази вечер, когато Англия ще се изправи срещу Испания, показват данни на GlobalData Retail. Евротреската, обхванала..

публикувано на 14.07.24 в 08:21
Снимката е илюстративна

ЕС: Нужно е повишено внимание във връзка с птичия грип

Няма повод за тревога, но е необходимо повишено внимание във връзка с птичия грип. Това обяви тази седмица Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията и уточни, че вирусите на заболяването продължават да циркулират, макар и на..

публикувано на 14.07.24 в 08:16

Безпрецедентни мерки за сигурност за националния празник на Франция

Франция посреща националния си празник с блясъка на Олимпийския огън и мрак относно бъдещото си управление след извънредните избори. Тържествата ще преминат при безпрецедентна охрана. Френският национален празник заварва Париж в трескава..

публикувано на 14.07.24 в 08:07